kwietnia 10, 2017

Roladki schabowe w sosie pieczarkowym.

Roladki schabowe w sosie pieczarkowym.


Przepis na to jak ze zwykłego kotleta schabowego można zrobić naprawdę fajne danie. Bez fixów, wszystko własnymi rękoma 😊

Poziom trudności: średnie

Składniki: (na 6 roladek)

Roladki:

  • 6 plastrów schabu bez kości po około 1cm
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • tymianek
  • tarta mozzarella (lub inny tarty ser)
  • papryka słodka mielona
  • majonez (po jednej łyżeczce na każdy plaster schabu)
  • pieczarki (dałam po dwie pieczarki na każdy plaster)
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej (można pominąć)

Sos pieczarkowy:

  • 200g pieczarek
  • śmietana 18% 250ml
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • czosnek granulowany
  • świeża bazylia
  • świeża natka pietruszki
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Schab płuczemy i osuszamy. Jeśli używacie schabu z kością - należy jej się pozbyć. 
Rozbijamy tłuczkiem, w taki sam sposób jak przygotowujemy kotlety schabowe w panierce. 
Każdy plaster schabu doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką słodką. Smarujemy majonezem. 
Na środek kładziemy szynkę parmeńską, na nią mozzarellę i pieczarki przekrojone w ćwiartki. 
Zawijamy wszystko w rulon - boki schabu nakładamy na środek i następnie zawijamy w roladkę. 
Można spiąć wykałaczką jeśli obawiamy się, że roladka nam się rozpadnie. 


Tak przygotowane roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą (około 100ml). 
Przykrywamy folią aluminiową, tak aby matowa strona folii była na górze.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. 

W międzyczasie przygotowujemy sos.

Pieczarki oczyszczamy i myjemy. 
Na patelnię wrzucamy masło, a potem dodajemy pieczarki. Gdy pieczarki puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość, doprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem, świeżą bazylią, natką pietruszki i czosnkiem granulowanym. Zalewamy wszystko śmietana i czekamy aż zgęstnieje. Gotowe.

Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z pieczonymi w 180 stopniach ziemniakami z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Pyszne! 

Smacznego (do)solonego! 



kwietnia 10, 2017

Szybki koktajl owocowy.

Szybki koktajl owocowy.


Bezalkoholowy koktajl owocowy bardzo szybki w przygotowaniu. 
Zmiksujcie owoce, dodajcie mleka lub jogurtu i gotowe. U mnie było:

  • jedna podupadająca na zdrowiu papaja
  • jeden banan (zdrowy)
  • truskawki, które miały byc słodkie a były kwaśne 
  • dorodne mango


W sam raz na taka pogodę jaka dzisiaj była w Leeds : 25 stopni! Świat oszalał 

kwietnia 07, 2017

Makaron ze szpinakiem. Smacznie i prosto.

Makaron ze szpinakiem. Smacznie i prosto.


Nie ukrywam, że chciałam w końcu wrzucić naprawdę coś prostego do przyrządzenia. Coś co zajmie 15 minut i będzie dobrze smakowało. Jest trochę kaloryczne, ze względu na użycie śmietanki - możecie zastąpić to mlekiem lub jogurtem naturalnym, jeśli chcecie bardziej fit.

Poziom trudności: łatwe

Składniki: 

  • pierś z kurczaka (możecie pominąć, jeśli chcecie wersje bezmięsną)
  • 500g świeżego szpinaku (lub mrożonego, jeśli nie macie)
  • 250ml śmietanki 18%
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • garść świeżej natki pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • łyżeczka pieprzu białego mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g sera feta
  • 50g sera pleśniowego (u mnie blue stilton - możecie użyć jakiego macie pod ręką)
  • sól
  • łyżka masła
  • makaron do podania (możecie zamiast makaronu dodać wasze ulubione dodatki)
  • starty parmezan do posypania lub inny ser

Przygotowanie: 

Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy sól, połowę łyżeczki pieprzu białego, tymianek. Marynujemy przez kilkanaście minut. 

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekany w cienkie plasterki czosnek. Podsmażamy. 
Następnie dodajemy kurczaka i smażymy około 10 minut. 


Jeśli używacie mrożonego szpinaku należy go wrzucić przed kurczakiem na patelnię, aż się rozmrozi i puści wodę. Nadmiar wody odlewamy i dodajemy kurczaka. 

Jeśli używacie świeżego szpinaku to najpierw go płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy do kurczaka na patelnię. 


Świeży szpinak bardzo szybko straci na swojej objętości, więc po około 2 minutach smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię. 

Zalewamy wszystko obiema śmietankami, dodajemy pokruszony ser feta oraz ser pleśniowy. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 



Gotujemy przez ok 10 minut i gotowe. 

Posypujemy startym parmezanem i wykładamy na talerz. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego (do)solonego! 


kwietnia 04, 2017

Bułki z sezamem do hamburgerów.

Bułki z sezamem do hamburgerów.

Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się przepis na burgery. Tak pomyślałam, że cud miód to byłby gdybym jeszcze bułki sama przygotowała.
Akurat w Anglii w końcu przestało padać i pogoda idealnie pasowała by zrobić po raz pierwszy w tym roku grilla. A jak grill to grillowane burgery! Z bułkami własnego wypieku.
Serdecznie Was zapraszam do próbowania.

Poziom trudności: średnie

kwietnia 02, 2017

Kurczak maślany, butter chicken, murgh makhani. Jednym słowem Indie!

Kurczak maślany, butter chicken, murgh makhani. Jednym słowem Indie!


Jedno z moich ulubionych dań typu curry. Wprawdzie lubię naprawdę ostre dania, tutaj ten maślany smak sosu i kurczaka góruje. Bardzo delikatna, aromatyczna potrawa. Jak z resztą wszystkie dania kuchni hinduskiej. Ostrość możecie dopasować do swoich wymagań. Ja zrobiłam to danie tym razem łagodniejsze. Żeby moim degustatorom nie wypaliło kubków smakowych. Czasem mam ochotę zrobić im psikusa i sprawdzić ich możliwości. Ale to może innym razem. Zrobię im wtedy istne piekiełko 💥😜.

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger