Nie ukrywam, że chciałam w końcu wrzucić naprawdę coś prostego do przyrządzenia. Coś co zajmie 15 minut i będzie dobrze smakowało. Jest trochę kaloryczne, ze względu na użycie śmietanki - możecie zastąpić to mlekiem lub jogurtem naturalnym, jeśli chcecie bardziej fit.
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- pierś z kurczaka (możecie pominąć, jeśli chcecie wersje bezmięsną)
- 500g świeżego szpinaku (lub mrożonego, jeśli nie macie)
- 250ml śmietanki 18%
- 4 łyżki śmietanki 30%
- garść świeżej natki pietruszki
- garść świeżej bazylii
- łyżeczka tymianku suszonego
- łyżeczka pieprzu białego mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 100g sera feta
- 50g sera pleśniowego (u mnie blue stilton - możecie użyć jakiego macie pod ręką)
- sól
- łyżka masła
- makaron do podania (możecie zamiast makaronu dodać wasze ulubione dodatki)
- starty parmezan do posypania lub inny ser
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy sól, połowę łyżeczki pieprzu białego, tymianek. Marynujemy przez kilkanaście minut.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekany w cienkie plasterki czosnek. Podsmażamy.
Następnie dodajemy kurczaka i smażymy około 10 minut.
Jeśli używacie mrożonego szpinaku należy go wrzucić przed kurczakiem na patelnię, aż się rozmrozi i puści wodę. Nadmiar wody odlewamy i dodajemy kurczaka.
Jeśli używacie świeżego szpinaku to najpierw go płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy do kurczaka na patelnię.
Świeży szpinak bardzo szybko straci na swojej objętości, więc po około 2 minutach smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię.
Zalewamy wszystko obiema śmietankami, dodajemy pokruszony ser feta oraz ser pleśniowy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy przez ok 10 minut i gotowe.
Posypujemy startym parmezanem i wykładamy na talerz.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego (do)solonego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz