kwietnia 07, 2017

Makaron ze szpinakiem. Smacznie i prosto.



Nie ukrywam, że chciałam w końcu wrzucić naprawdę coś prostego do przyrządzenia. Coś co zajmie 15 minut i będzie dobrze smakowało. Jest trochę kaloryczne, ze względu na użycie śmietanki - możecie zastąpić to mlekiem lub jogurtem naturalnym, jeśli chcecie bardziej fit.

Poziom trudności: łatwe

Składniki: 

  • pierś z kurczaka (możecie pominąć, jeśli chcecie wersje bezmięsną)
  • 500g świeżego szpinaku (lub mrożonego, jeśli nie macie)
  • 250ml śmietanki 18%
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • garść świeżej natki pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • łyżeczka pieprzu białego mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g sera feta
  • 50g sera pleśniowego (u mnie blue stilton - możecie użyć jakiego macie pod ręką)
  • sól
  • łyżka masła
  • makaron do podania (możecie zamiast makaronu dodać wasze ulubione dodatki)
  • starty parmezan do posypania lub inny ser

Przygotowanie: 

Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy sól, połowę łyżeczki pieprzu białego, tymianek. Marynujemy przez kilkanaście minut. 

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekany w cienkie plasterki czosnek. Podsmażamy. 
Następnie dodajemy kurczaka i smażymy około 10 minut. 


Jeśli używacie mrożonego szpinaku należy go wrzucić przed kurczakiem na patelnię, aż się rozmrozi i puści wodę. Nadmiar wody odlewamy i dodajemy kurczaka. 

Jeśli używacie świeżego szpinaku to najpierw go płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy do kurczaka na patelnię. 


Świeży szpinak bardzo szybko straci na swojej objętości, więc po około 2 minutach smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię. 

Zalewamy wszystko obiema śmietankami, dodajemy pokruszony ser feta oraz ser pleśniowy. 
Doprawiamy solą i pieprzem. 



Gotujemy przez ok 10 minut i gotowe. 

Posypujemy startym parmezanem i wykładamy na talerz. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego (do)solonego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger