marca 06, 2017

Fondant czekoladowy - gotowe w 15 minut!


Masz ochotę na coś słodkiego, ale chcesz bardziej niepowtarzalnego smaku niż zwykła czekolada lub baton?  Ten przepis jest idealny by zaspokoić takie pragnienia. W dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu i dość tani.


Poziom trudności: łatwe.

Składniki: (5 porcji)

  • 100g gorzkiej czekolady (może być mleczna, biała w zależności od upodobań)
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • łyżka mąki pszennej
  • cukier puder 

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i mieszamy na gładką masę.

Kąpiel wodna do małego rondelka wlewamy wodę wkładamy do niego miskę (wody ma być tyle, żeby się nie wylewała w momencie wstawienia do rondelka miski). Do miski wrzucamy kosteczki czekolady z masłem i mieszamy aż do rozpuszczenia.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i sól. Miksujemy lub trzepaczką mieszamy na gładką masę aż wszystkie składniki nam się polączą.
Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką lub krótko miksujemy do momentu aż nie będzie grudek.
Następnie dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę i mieszamy na jednolitą masę.

Piekarnik w międzyczasie nagrzewamy do 200 stopni C.
Wlewamy masę do foremek i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut.
Nasze fondanty wyrosną, ale będą płynne w środku.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 2 minuty przed podaniem. Posypać cukrem pudrem lub podawać z lodami lub ulubionymi owocami.

Jeśli nie mamy specjalnych foremek papierowych, foremki w których babeczki się będą piekły musimy wysmarować masłem, tak by ładnie odchodziły od obręczy po upieczeniu.

Smacznego (do)solonego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger