Masz ochotę na coś słodkiego,
ale chcesz bardziej niepowtarzalnego smaku niż zwykła czekolada lub baton? Ten przepis jest idealny by zaspokoić takie pragnienia. W dodatku jest
bardzo prosty w przygotowaniu i dość tani.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki: (5 porcji)
- 100g gorzkiej czekolady (może być mleczna, biała – w zależności od upodobań)
- 50g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- łyżka mąki pszennej
- cukier puder
Przygotowanie:
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i mieszamy na gładką masę.
Kąpiel
wodna – do małego rondelka wlewamy wodę – wkładamy do
niego miskę (wody ma być tyle, żeby się nie wylewała w momencie wstawienia do rondelka miski). Do miski
wrzucamy kosteczki czekolady z masłem i
mieszamy aż do rozpuszczenia.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i sól. Miksujemy lub trzepaczką mieszamy na gładką masę aż
wszystkie składniki nam się polączą.
Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką lub krótko
miksujemy do momentu aż nie będzie grudek.
Następnie
dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę i mieszamy na jednolitą masę.
Piekarnik w międzyczasie
nagrzewamy do 200 stopni C.
Wlewamy masę do
foremek i wstawiamy do piekarnika na około 8
minut.
Nasze fondanty wyrosną, ale będą płynne w środku.
Po wyjęciu z
piekarnika odczekać 2 minuty przed podaniem.
Posypać cukrem pudrem lub podawać z lodami lub ulubionymi owocami.
Jeśli nie
mamy specjalnych foremek papierowych, foremki w których babeczki się będą piekły musimy wysmarować masłem, tak
by ładnie odchodziły od obręczy po
upieczeniu.
Smacznego (do)solonego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz