kwietnia 10, 2017

Roladki schabowe w sosie pieczarkowym.



Przepis na to jak ze zwykłego kotleta schabowego można zrobić naprawdę fajne danie. Bez fixów, wszystko własnymi rękoma 😊

Poziom trudności: średnie

Składniki: (na 6 roladek)

Roladki:

  • 6 plastrów schabu bez kości po około 1cm
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • tymianek
  • tarta mozzarella (lub inny tarty ser)
  • papryka słodka mielona
  • majonez (po jednej łyżeczce na każdy plaster schabu)
  • pieczarki (dałam po dwie pieczarki na każdy plaster)
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej (można pominąć)

Sos pieczarkowy:

  • 200g pieczarek
  • śmietana 18% 250ml
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • czosnek granulowany
  • świeża bazylia
  • świeża natka pietruszki
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Schab płuczemy i osuszamy. Jeśli używacie schabu z kością - należy jej się pozbyć. 
Rozbijamy tłuczkiem, w taki sam sposób jak przygotowujemy kotlety schabowe w panierce. 
Każdy plaster schabu doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką słodką. Smarujemy majonezem. 
Na środek kładziemy szynkę parmeńską, na nią mozzarellę i pieczarki przekrojone w ćwiartki. 
Zawijamy wszystko w rulon - boki schabu nakładamy na środek i następnie zawijamy w roladkę. 
Można spiąć wykałaczką jeśli obawiamy się, że roladka nam się rozpadnie. 


Tak przygotowane roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą (około 100ml). 
Przykrywamy folią aluminiową, tak aby matowa strona folii była na górze.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. 

W międzyczasie przygotowujemy sos.

Pieczarki oczyszczamy i myjemy. 
Na patelnię wrzucamy masło, a potem dodajemy pieczarki. Gdy pieczarki puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość, doprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem, świeżą bazylią, natką pietruszki i czosnkiem granulowanym. Zalewamy wszystko śmietana i czekamy aż zgęstnieje. Gotowe.

Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z pieczonymi w 180 stopniach ziemniakami z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Pyszne! 

Smacznego (do)solonego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger