Przepis na to jak ze zwykłego kotleta schabowego można zrobić naprawdę fajne danie. Bez fixów, wszystko własnymi rękoma 😊
Poziom trudności: średnie
Składniki: (na 6 roladek)
Roladki:
- 6 plastrów schabu bez kości po około 1cm
- sól
- pieprz czarny mielony
- tymianek
- tarta mozzarella (lub inny tarty ser)
- papryka słodka mielona
- majonez (po jednej łyżeczce na każdy plaster schabu)
- pieczarki (dałam po dwie pieczarki na każdy plaster)
- 6 plastrów szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej (można pominąć)
Sos pieczarkowy:
- 200g pieczarek
- śmietana 18% 250ml
- sól
- pieprz
- tymianek
- czosnek granulowany
- świeża bazylia
- świeża natka pietruszki
- łyżka masła
Przygotowanie:
Schab płuczemy i osuszamy. Jeśli używacie schabu z kością - należy jej się pozbyć.
Rozbijamy tłuczkiem, w taki sam sposób jak przygotowujemy kotlety schabowe w panierce.
Każdy plaster schabu doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką słodką. Smarujemy majonezem.
Na środek kładziemy szynkę parmeńską, na nią mozzarellę i pieczarki przekrojone w ćwiartki.
Zawijamy wszystko w rulon - boki schabu nakładamy na środek i następnie zawijamy w roladkę.
Można spiąć wykałaczką jeśli obawiamy się, że roladka nam się rozpadnie.
Tak przygotowane roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą (około 100ml).
Przykrywamy folią aluminiową, tak aby matowa strona folii była na górze.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Pieczarki oczyszczamy i myjemy.
Na patelnię wrzucamy masło, a potem dodajemy pieczarki. Gdy pieczarki puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość, doprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem, świeżą bazylią, natką pietruszki i czosnkiem granulowanym. Zalewamy wszystko śmietana i czekamy aż zgęstnieje. Gotowe.
Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z pieczonymi w 180 stopniach ziemniakami z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Pyszne!
Smacznego (do)solonego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz