sierpnia 11, 2017

Risotto z krewetkami, cukinią i suszonymi pomidorami



Poziom trudności: średni

Składniki: (dla 3 osób)


  • 300g ryżu do risotto (arborio)
  • 400g krewetek (u mnie mrożone)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500ml wina białego półwytrawnego
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki tymianku 
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 50g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie: 

Krewetki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Jeśli używacie świeżych, to tylko  wystarczy je przepłukać.
Cukinię kroimy w plastry, a te z kolei na ćwiartki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. 
Masło rozgrzewamy na patelni i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy kilka minut. 
Następnie dodajemy cukinię. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, gałązką tymianku i rozmarynu. Wlewamy 150ml wina. Dusimy wszystko do momentu aż cukinia będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Wtedy wrzucamy suszone pomidory pokrojone w paski wraz z krewetkami. Smażymy około 3-4 minut, aż krewetki będą gotowe. Wlewamy sok z cytryny i mieszamy składniki. 


W garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy ryż i wlewamy pozostałe wino. 
Gotujemy do momentu aż alkohol wyparuje. Dodajemy bulion do ryżu, gdy poprzedni odparuje. I tak za każdym razem aż bulion się skończy a ryż będzie miękki, ale nie rozpadający się. Wszystko w międzyczasie mieszamy, aby nam nie przywarło do dna garnka. Dodajemy sól, pieprz oraz pozostałą gałązkę tymianku. 

Na koniec dodajemy starty parmezan i mieszamy risotto.

Risotto podajemy z przygotowanymi wcześniej krewetkami z cukinią i suszonymi pomidorami. 

P.S. Jeśli zostanie wam wino (butelki zazwyczaj mają 750ml) to idealnie pasuje do posiłku ;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger