Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 150g pieczarek
- 4 łyżki musztardy rosyjskiej (możecie użyć łagodniejszej, jeśli nie lubicie pikantnie)
- 150ml passaty pomidorowej
- 300ml śmietany 18%
- kilka ogórków konserwowych
- sól
- pieprz czarny mielony
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka suszonego cząbru
- pół łyżeczki lubczyku
- masło i olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, czarny pieprzem, tymiankiem, cząbrem i lubczykiem. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Dusimy do miękkości i w międzyczasie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Dusimy, aż wyparuje woda z pieczarek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na drugiej patelni smażymy na oleju mięso do miękkości. Musztardę mieszamy z przecierem pomidorowym i dodajemy do cebuli i pieczarek. Następnie dodajemy usmażone mięso i mieszamy. Zalewamy wszystko śmietanką. Gotujemy przez kilka minut.
Na sam koniec dodajemy pokrojone w cienkie plastry ogórki konserwowe.
Podajemy z ryżem.
Jeśli nie lubicie w sosach zbyt mocno wyczuwalnej musztardy, możecie oczywiście dodać jej mniej. Sos będzie wtedy bardziej śmietankowy. Zależy kto jak lubi :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz