stycznia 04, 2018

Kurczak a la stroganoff



Składniki: 


  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 150g pieczarek
  • 4 łyżki musztardy rosyjskiej (możecie użyć łagodniejszej, jeśli nie lubicie pikantnie)
  • 150ml passaty pomidorowej
  • 300ml śmietany 18% 
  • kilka ogórków konserwowych
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • łyżeczka suszonego tymianku 
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • pół łyżeczki lubczyku
  • masło i olej do smażenia

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, czarny pieprzem, tymiankiem, cząbrem i lubczykiem. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Dusimy do miękkości i w międzyczasie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Dusimy, aż wyparuje woda z pieczarek. Przyprawiamy solą i pieprzem. 

Na drugiej patelni smażymy na oleju mięso do miękkości. Musztardę mieszamy z przecierem pomidorowym i dodajemy do cebuli i pieczarek. Następnie dodajemy usmażone mięso i mieszamy. Zalewamy wszystko śmietanką. Gotujemy przez kilka minut. 
Na sam koniec dodajemy pokrojone w cienkie plastry ogórki konserwowe. 

Podajemy z ryżem.

Jeśli nie lubicie w sosach zbyt mocno wyczuwalnej musztardy, możecie oczywiście dodać jej mniej. Sos będzie wtedy bardziej śmietankowy. Zależy kto jak lubi :) 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger