Składniki: (na około 20 sztuk)
- 5 jabłek
- 600ml mleka
- 3 jajka
- 450g mąki pszennej
- 3 łyżki ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia (można użyć masła klarowanego, oleju kokosowego etc.)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ekstrakt z wanilii, cukier oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mleko oraz jajka i mieszamy trzepaczką na gładką masę, tak by nie było żadnych grudek.
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Na rozgrzany tłuszcz na patelni wykładamy po około 2 łyżki naszego ciasta i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz