stycznia 07, 2018

Racuchy z jabłkami




Składniki: (na około 20 sztuk)


  • 5 jabłek
  • 600ml mleka
  • 3 jajka
  • 450g mąki pszennej
  • 3 łyżki ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia (można użyć masła klarowanego, oleju kokosowego etc.)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ekstrakt z wanilii, cukier oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy.

Do suchych składników dodajemy mleko oraz jajka i mieszamy trzepaczką na gładką masę, tak by nie było żadnych grudek.

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy.

Na rozgrzany tłuszcz na patelni wykładamy po około 2 łyżki naszego ciasta i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. 

Posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger