Kurczaka używam najczęściej w kuchni - można zrobić z niego rozmaite potrawy, po za tym jest najtańszy z wszystkich mięs, co również jest jego dużym plusem.
Uwielbiam wszelkie potrawy, które zawierają nadzienia. Kurczaka często nadziewam, ale ostatnio chciałam zrobić coś innego niż tylko zwykłą roladkę wyglądającą jak zraz. Wpadłam na pomysł przygotowania czegoś a la polędwica wieprzowa. Przynajmniej jeśli chodzi o wygląd. Bo z tym smakiem to już całkowicie inaczej. Proste, pyszne, inne!
Poziom trudności: łatwe
Składniki: (dla 3 osób)
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 plastry szynki serrano (może być parmeńska)
- 2 duże łyżki serka typu philadelphia
- kulka mozzarelli
- garść sałaty lub innej zieleninki (rukoli, roszponki itp.)
- 2 obrane ze skórki pomidory
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Każdą pierś z każdej strony doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i oregano.
Na desce do krojenia rozkładamy folię spożywczą a na niej piersi - w taki sposób aby każda delikatnie na siebie nachodziła. W międzyczasie zalewamy pomidory wrzącą wodą, następnie obieramy je ze skórki.
Serkiem typu philadelpia (może być również inny typu kanapkowy czy ricotta) smarujemy piersi. Następnie nakładamy szynkę parmeńską, mozzarellę pokrojoną w paski, sałatę i pomidory. Dokładnie tak jak poniżej.
Teraz musimy to wszystko dokładnie zawinąć. Podnosimy krawędź folii i zawijamy całość w roladkę. Musimy uważać aby farsz nam nie wypłynął. Nie zawijajmy roladki dokładnie folią - ona nam służy to tego aby jedynie ją uformować.
Przenosimy roladkę za pomocą folii spożywczej (łapiemy folię za boki) na dość duży prostokąt folii aluminiowej (roladkę układamy na błyszczącej stronie folii aluminiowej). Zdejmujemy folię spożywczą w taki sposób aby rolada została na folii aluminiowej. Lekko unosimy roladkę i spod spodu ją wyciągamy. Zawijamy wszystko dokładnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na około 20 - 25 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz