grudnia 23, 2017

Galaretka z kurczaka



Od razu na wstępie zaznaczę, że nie lubię galaretki. Jednak skoro są święta, nie mogę patrzeć tylko na to co ja lubię, a czego nie.
Nigdy nie robiłam galaretki z kurczaka. Nie miałam okazji, poza tym nie lubię jej i wydawała się jakaś trudna do zrobienia.
Po tylu moich podróżach kulinarnych mniejszych i większych, po prostu musiałam ją zrobić. Żeby sobie udowodnić, że potrafię zrobić coś, czego podczas gotowania nie spróbuję, a wyjdzie dobre :)
Udało się :)

Składniki: 

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 5 całych udek z kurczaka
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • por
  • 1 korzeń pasternaku (można użyć pietruszki, w Anglii ciężko o nią)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • majeranek do smaku
  • groszek konserwowy mała puszka
  • kukurydza konserwowa mała puszka
  • pietruszka nać do ozdobienia
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych

Przygotowanie:

Nogi wieprzowe moczymy w wodzie przez kilka godzin, aby w trakcie gotowania nie zbierało się dużo "szumów". Następnie, jeśli kupiliście je całe, trzeba je pokroić na mniejsze części. Ja trafiłam dzięki Bogu na miłego Pana rzeźnika :) 

Nogi wieprzowe zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy około godziny na średnim ogniu. W międzyczasie zbieramy powstałe "szumy".

Marchew, pasternak, seler obieramy i w całości dodajemy do mięsa razem z porem oraz udkami z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu aż kurczak zacznie się rozpadać. 

Kurczaka wyjmujemy z wywaru i studzimy. 

Wywar przecedzamy przez sito - dzięki temu żadne kości nie dostaną się do galarety.

Kurczaka obieramy ze skóry, mięso oddzielamy dokładnie od kości i przekładamy je do miski.

Marchew oraz pasternak kroimy w plasterki. 

W miseczkach układamy groszek, kukurydzę, marchew, dodajemy kurczaka i zalewamy wywarem. 


Zostawiamy do przestudzenia i następnie wkładamy do lodówki na całą noc, aby galaretka się ściągneła. 

Do galaretki możecie również użyć mięsa z nóżek wieprzowych. Ja ich nie użyłam, bo chciałam aby galareta nie była tłusta. 
Większość galaretek zrobiłam bez dodania warzyw. Użyłam tylko samego kurczaka. Ludzie różnie jedzą więc zrobiłam i z warzywami i bez.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger