Sangria to tradycyjny koktajl przygotowywany z wina z dodatkiem owoców, mocnych alkoholi i kostek lodu.
Kiedyś Sangria kojarzyła mi się głównie z winem dostępnym na dolnej półce w supermarketach.
Do momentu aż skosztowałam prawdziwej Sangrii w Hiszpanii i Portugalii. Wtedy dopiero poznałam różnicę. To co jest dostępne w sklepach to nic innego jak aromatyzowane wina czerwone wątłej jakości. Prawdziwa Sangria to koktajl. Mocny koktajl.
Owoce dodawane do Sangrii to głównie pomarańcze, cytryny, mandarynki, brzoskwinie.
Wino musi być czerwone. Koktajl ma bardzo mocny, wręcz krwisty kolor. W zależności od Waszych upodobań można użyć mniej lub więcej mocnego alkoholu. Może być lekka lub mocna jak diabli.
To zależy od tego, jak mocny alkohol lubicie pić.
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- garść mandarynek (można użyć pomarańczy, brzoskwini)
- 250ml soku pomarańczowego (schłodzonego)
- 1 cytryna pokrojona w plastry
- 150g cukru brązowego
- 300ml rumu (schłodzonego)
- 750ml wina czerwonego wytrawnego (schłodzonego)
- kostki lodu
Do szklanego lub jakiego tam posiadacie dzbanka wrzucamy obrane i rozczłonowane mandarynki. Dodajemy cytrynę pokrojoną w plastry, cukier i zalewamy wszystko rumem. Mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie do dzbanka wlewamy wino a następnie sok pomarańczowy. Drewnianą łyżką lub wałkiem ugniatamy nasze owoce, aby puściły sok. Wrzucamy sporą ilość kostek lodu.
Sangria gotowa!
Jeśli chodzi o zawartość alkoholu to było mocne.
A poniżej ja i portugalska Sangria w Albufeirze :)
The best of the best for me
OdpowiedzUsuńZdecydowanie najlepsza! :)
Usuń