lipca 23, 2017

Tarta ze świeżymi owocami i pianką marshmallow


Poziom trudności: łatwe

Składniki: 

Na ciasto: 


  • 250g mąki tortowej
  • 180g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody

Na krem: 

  • 500g serka mascarpone
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 

  • świeże owoce - u mnie maliny i borówki
  • garść mini pianek marshmallow
  • łyżka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu

Przygotowanie: 

Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier puder i masło pokrojone w drobną kosteczkę. Łączymy wszystko nożem, dodajemy żółtka i wodę i ugniatamy ręką aż powstanie gładkie ciasto. 

Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. 

Serek mascarpone wraz z żółtkami, ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem ubijamy na gładki krem. Odstawiamy do lodówki. 

Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę do pieczenia tart smarujemy delikatnie oliwą lub olejem - ciasto nie będzie wtedy przywierać. 
Wkładamy kulę ciasta na środek formy i palcami rozciągamy tak, aby pokryło całą powierzchnię formy wraz z brzegami. Nakłuwamy ciasto widelcem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w programie góra - dół i wstawiamy ciasto. Pieczemy około 20 minut aż ciasto się zarumieni - zależy od piekarnika tak naprawdę ile minut będzie potrzebne do momentu upieczenia ciasta. Zwykle powinno to być między 15 - 25 minut. Musicie bacznie obserwować :) 

Gdy ciasto się upiecze wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. 

Po tym czasie nakładamy krem z serka mascarpone i dekorujemy owocami i pianką marshmallow. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger