
Poziom trudności: średnie
Składniki:
Marynata do kurczaka:
- średni kurczak (u mnie 1.4kg)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól
Farsz:
- 80g kaszy jęczmiennej perłowej (niecały woreczek)
- 300g pieczarek
- 2 średnie cebule
- spora garść świeżej natki pietruszki
- 1 całe jajko
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego tymianku
- łyżka masła
+ jasne piwo do podlewania
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy. Odcinamy nadmiar skóry. Solimy z wszystkich stron oraz we wnętrzu. Oliwę z oliwek mieszamy z sosem sojowym, słodką papryką, tymiankiem, rozdrobnionym czosnkiem, majerankiem. Nacieramy kurczaka ze wszystkich stron i odstawiamy na czas przygotowywania farszu.
Kaszę perłową gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut - czyli zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy aż odparuje woda.
Dorzucamy ugotowaną kaszę, natkę pietruszki, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i czekamy aż wszystko się ostudzi. Odlewamy nadmiar wody, który powstał.
Wbijamy jajko i mieszamy.
Wnętrze kurczaka wypełniamy farszem. Zszywamy sznurkiem lub wbijamy wykałaczki. Ja użyłam tej drugiej opcji, bo nie posiadam takiej dużej igły :) Jeśli używamy wykałaczek to wbijamy je dość gęsto, żeby farsz się nie wydostał podczas pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni w programie góra dół.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy jeszcze sosem sojowym. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 40 minut. Po upływie tego czasu otwieramy piekarnik i wlewamy 250ml piwa. Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 30 minut. W międzyczasie otwieramy około dwa razy piekarnik, żeby oblać kurczaka piwem.
Gotowe!
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz