lipca 17, 2017

Kurczak faszerowany pieczarkami i kaszą perłową pieczony w piwie.



Poziom trudności: średnie

Składniki:

Marynata do kurczaka: 


  • średni kurczak (u mnie 1.4kg)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego tymianku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól

Farsz: 

  • 80g kaszy jęczmiennej perłowej (niecały woreczek)
  • 300g pieczarek
  • 2 średnie cebule 
  • spora garść świeżej natki pietruszki 
  • 1 całe jajko
  • sól
  • pieprz
  • łyżka suszonego tymianku
  • łyżka masła
+ jasne piwo do podlewania

Przygotowanie: 

Kurczaka myjemy, osuszamy. Odcinamy nadmiar skóry. Solimy z wszystkich stron oraz we wnętrzu. Oliwę z oliwek mieszamy z sosem sojowym, słodką papryką, tymiankiem, rozdrobnionym czosnkiem, majerankiem. Nacieramy kurczaka ze wszystkich stron i odstawiamy na czas przygotowywania farszu.

Kaszę perłową gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut - czyli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy aż odparuje woda. 
Dorzucamy ugotowaną kaszę, natkę pietruszki, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i czekamy aż wszystko się ostudzi. Odlewamy nadmiar wody, który powstał. 
Wbijamy jajko i mieszamy. 


Wnętrze kurczaka wypełniamy farszem. Zszywamy sznurkiem lub wbijamy wykałaczki. Ja użyłam tej drugiej opcji, bo nie posiadam takiej dużej igły :) Jeśli używamy wykałaczek to wbijamy je dość gęsto, żeby farsz się nie wydostał podczas pieczenia.


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni w programie góra dół. 

Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy jeszcze sosem sojowym. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 40 minut. Po upływie tego czasu otwieramy piekarnik i wlewamy 250ml piwa. Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 30 minut. W międzyczasie otwieramy około dwa razy piekarnik, żeby oblać kurczaka piwem. 

Gotowe! 

Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger