
Mięso pieczone w rękawie jest soczyste, wilgotne i przede wszystkim nie jest suche. Po za tym, mamy sos do mięsa z głowy :)
Poziom trudności: średni
Składniki:
- około 700g schabu wieprzowego bez kości
- około 8 sztuk świeżych moreli (można użyć suszonych)
- 2 marchewki
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki miodu
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Schab oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy. Mięso przecinamy wzdłuż ostrym nożem.
Morele obieramy ze skórki, myjemy i usuwamy pestki. Kroimy na pół. Jeśli używamy suszonych moreli zalewamy je wrzątkiem na kilkanaście minut.
Oliwę z oliwek mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, tymiankiem, słodką papryką.
Schab nadziewamy morelami. Niezbyt luźno, aby nie robić dodatkowego powietrza w mięsie.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w przygotowanej marynacie. Można odstawić schab na kilka godzin do lodówki aby przeszedł wszystkimi smakami.
Przed włożeniem schabu do rękawa polewamy go miodem.
Cebulę kroimy na ćwiartki, marchewkę w plastry. Przekładamy wszystko do rękawa do pieczenia i wkładamy schab. Wrzucamy resztę moreli, które nam pozostały po nafaszerowaniu schabu. Zawiązujemy rękaw i lekko potrząsamy aby schab był otulony w warzywach.
Schab pieczemy w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez około 50 minut. Możemy 10 minut przed końcem rozciąć rękaw aby mięso się zarumieniło.
Podajemy z ulubionymi dodatkami polanymi sosem powstałym w trakcie pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz