lipca 02, 2017

Schab z morelami pieczony w rękawie



Mięso pieczone w rękawie jest soczyste, wilgotne i przede wszystkim nie jest suche. Po za tym, mamy sos do mięsa z głowy :)

Poziom trudności: średni

Składniki: 


  • około 700g schabu wieprzowego bez kości
  • około 8 sztuk świeżych moreli (można użyć suszonych)
  • 2 marchewki 
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku 
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
  • 2 łyżki miodu 
  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie: 

Schab oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy. Mięso przecinamy wzdłuż ostrym nożem. 

Morele obieramy ze skórki, myjemy i usuwamy pestki. Kroimy na pół. Jeśli używamy suszonych moreli zalewamy je wrzątkiem na kilkanaście minut.

Oliwę z oliwek mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, tymiankiem, słodką papryką. 

Schab nadziewamy morelami. Niezbyt luźno, aby nie robić dodatkowego powietrza w mięsie. 

Mięso doprawiamy solą i pieprzem i  obtaczamy w przygotowanej marynacie. Można odstawić schab na kilka godzin do lodówki aby przeszedł wszystkimi smakami. 


Przed włożeniem schabu do rękawa polewamy go miodem.


Cebulę kroimy na ćwiartki, marchewkę w plastry. Przekładamy wszystko do rękawa do pieczenia i wkładamy schab. Wrzucamy resztę moreli, które nam pozostały po nafaszerowaniu schabu. Zawiązujemy rękaw i lekko potrząsamy aby schab był otulony w warzywach. 


Schab pieczemy w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez około 50 minut. Możemy 10 minut przed końcem rozciąć rękaw aby mięso się zarumieniło.


Podajemy z ulubionymi dodatkami polanymi sosem powstałym w trakcie pieczenia. 

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger