czerwca 28, 2017

Omlet ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi



Od kilku miesięcy nie jem chleba. Głównie z racji tego, żeby wyrzucić z mojej diety wszelkie zapychacze. Powstaje wtedy podstawowy problem - czym zastąpić chleb przy śniadaniach? Jak je jeść, żeby się najeść? Nauczyłam się żyć bez chleba :) Po prostu. A śniadania zaczęłam jeść większe. Nie bardziej kaloryczne, tylko większe. Tak jak omlet, który wygląda jak pizza wegetariańska. Jedynie bez ciasta i mąki :)

Poziom trudności: łatwe

Składniki: 
(2 osoby o mniejszym apetycie powinny się najeść - mój brat już zjadłby całość)

  • 3 jajka
  • 100ml mleka 
  • łyżka masła lub oliwy
  • 5-6 sztuk świeżych zielonych szparagów
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • pół kulki sera mozzarella
  • sól
  • pieprz    
  • szczypta suszonego oregano

Przygotowanie:

Szparagi myjemy - nie obieramy, gdyż zielone szparagi tego nie wymagają (białe już tak). Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. 

Na patelni rogrzewamy tłuszcz. Jajka z mlekiem, solą i pieprzem roztrzepujemy w misce. 

Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół i wrzucamy na patelnię skórką do dołu, żeby lekko się zarumieniły. 

Wlewamy masę jajeczną, na którą układamy szparagi, a po około 5 minutach mozzarellę. Posypujemy oregano. 

Omlet z brzegu podważamy szpatułką, aby się nie przypalił i przekładamy na talerz gdy wszystko się zetnie. 


Fajnie zacząć dzień od takiego śniadania!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger