Teriyaki to słynny japoński sposób przygotowywania potraw, polegający na obtoczeniu mięsa lub owoców morza w marynacie lub podaniu z sosem z tych samych składników. Samo słowo oznacza błyszczeć - tak też jest po przygotowaniu. Błyszczy, mieni się. Coś wspaniałego. Bardzo popularny jest łosoś w sosie teriyaki. Ja postawiłam na kurczaka, gdyż tylko to miałam pod ręką, a nie chciało mi się jechać specjalnie na targ rybny :) Obiecuję, że któregoś dnia i łososia zamieszczę na blogu.
Zaletą teriyaki jest to, że możecie zrobić z tego sos albo zamarynować na kilka godzin mięso, ryby, lub owoce morza i grillować, piec, gotować. Co tylko chcecie.
Poziom trudności: średni
Składniki: (dla 4 osób)
Mięso i ryż:
- 3 filety piersi z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- szklanka groszku zielonego (u mnie mrożony)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- garść szczypiorku
- około 250g białego ryżu
- oliwa z oliwek
- sól
- 1cm kawałek świeżego imbiru
- 200g krewetek (u mnie mrożone)
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 6-7 łyżek sosu sojowego (u mnie ciemny, ale możecie użyć również jasnego)
- 3 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki/cytryny
- 4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem lub brązowym cukrem)
- 2 ząbki czosnku
- 2cm kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki sake (można pominąć)
- łyżka sezamu
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w paski.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być sypki, nie kleisty - nie rozgotujmy).
Ja użyłam mrożonych krewetek. Krewetki zalewamy gorącą wodą i czekamy kilkanaście minut aż się rozmrożą. Następnie krewetki oczyszczamy i pozbywamy się jelitka - to taka czarna niteczka przebiegająca pod spodem krewetki. Wystarczy, że natniemy wzdłuż krewetkę nożem, wyjmujemy jelitko i płuczemy.
Czosnek oraz imbir ucieramy w moździerzu z dodatkiem soli (zostawmy jeden ząbek czosnku do smażonego ryżu). Wrzucamy na patelnię razem z sosem sojowym, octem ryżowym, syropem klonowym, sake i doprowadzamy do zagotowania. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Dodajemy krewetki i dusimy około 2 minut. Dodajemy do sosu sezam i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy imbir oraz groszek. Smażymy przez około 5 minut. Doprawiamy w międzyczasie solą oraz sosem sojowym. Wrzucamy ryż i smażymy aż wszystkie składniki się połączą.
Piersi z kurczaka podajemy z ryżem posypane szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz