lipca 07, 2017

Piersi z kurczaka w sosie teriyaki z krewetkami i smażonym ryżem




Teriyaki to słynny japoński sposób przygotowywania potraw, polegający na obtoczeniu mięsa lub owoców morza w marynacie lub podaniu z sosem z tych samych składników. Samo słowo oznacza błyszczeć - tak też jest po przygotowaniu. Błyszczy, mieni się. Coś wspaniałego. Bardzo popularny jest łosoś w sosie teriyaki. Ja postawiłam na kurczaka, gdyż tylko to miałam pod ręką, a nie chciało mi się jechać specjalnie na targ rybny :) Obiecuję, że któregoś dnia i łososia zamieszczę na blogu.
Zaletą teriyaki jest to, że możecie zrobić z tego sos albo zamarynować na kilka godzin mięso, ryby, lub owoce morza i grillować, piec, gotować. Co tylko chcecie.


Poziom trudności: średni

Składniki: (dla 4 osób)

Mięso i ryż: 

  • 3 filety piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • szklanka groszku zielonego (u mnie mrożony)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • garść szczypiorku 
  • około 250g białego ryżu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 1cm kawałek świeżego imbiru
  • 200g krewetek (u mnie mrożone)

Na sos: 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6-7 łyżek sosu sojowego (u mnie ciemny, ale możecie użyć również jasnego)
  • 3 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki/cytryny
  • 4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem lub brązowym cukrem)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2cm kawałek świeżego imbiru 
  • 3 łyżki sake (można pominąć)
  • łyżka sezamu

Przygotowanie: 

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w paski. 

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być sypki, nie kleisty - nie rozgotujmy). 

Ja użyłam mrożonych krewetek.  Krewetki zalewamy gorącą wodą i czekamy kilkanaście minut aż się rozmrożą. Następnie krewetki oczyszczamy i pozbywamy się jelitka - to taka czarna niteczka przebiegająca pod spodem krewetki. Wystarczy, że natniemy wzdłuż krewetkę nożem, wyjmujemy jelitko i płuczemy.

Czosnek oraz imbir ucieramy w moździerzu z dodatkiem soli (zostawmy jeden ząbek czosnku do smażonego ryżu). Wrzucamy na patelnię razem z sosem sojowym, octem ryżowym, syropem klonowym, sake i doprowadzamy do zagotowania. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Dodajemy krewetki i dusimy około 2 minut. Dodajemy do sosu sezam i mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy imbir oraz groszek. Smażymy przez około 5 minut. Doprawiamy w międzyczasie solą oraz sosem sojowym. Wrzucamy ryż i smażymy aż wszystkie składniki się połączą. 

Piersi z kurczaka podajemy z ryżem posypane szczypiorkiem.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger