Od momentu gdy zaczęłam jeść zdrowsze i mniej kaloryczne produkty, mleko kokosowe pojawia się bardzo często w mojej kuchni. Bitą śmietanę da się zrobić to dlaczego nie lody? Kiedyś zamroziłam krem do ciasta i wyszły pyszne lody. Jeśli chodzi o słodkość to już zależy od Waszych preferencji. Koniecznie spróbujcie tego przepisu. Ja nie posiadam żadnej maszynki do lodów a wyszły mi znakomite. Polecam!
Poziom trudności: łatwe
Składniki: (u mnie wyszło 10 porcji wielkości muffinek)
Na lody:
- 1l mleka kokosowego (bardzo dobrze wymieszanego)
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki syropu z agawy (można zastąpić klonowym lub innym słodziwem pochodzenia roślinnego)
Na polewę: (dodałam miodu, więc polewa nie jest wegańska)
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżeczki miodu (można pominąć lub zastąpić słodziwem ze składników na lody)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko kokosowe dokładnie miksujemy, aby nie było żadnych grudek. Dodajemy ekstrakt z wanilii i syrop z agawy i wszystko starannie mieszamy. Rozlewamy do foremek lub pojemniczków - zależy, kto co posiada. Ja użyłam silikonowych foremek na babeczki. Wstawiamy do zamrażarki najlepiej na całą noc. Ja dodatkowo owinęłam wszystko folią spożywczą aby nie przeniknęły do lodów zapachy innych produktów z zamrażalnika.
W małym rondlu rozpuszczamy olej kokosowy. Następnie dodajemy kakao i energicznie mieszamy aby połączyło się z tłuszczem. Dodajemy miód i również mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Polewamy przygotowane lody.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz