czerwca 09, 2017

Wegańskie lody kokosowe


Od momentu gdy zaczęłam jeść zdrowsze i mniej kaloryczne produkty, mleko kokosowe pojawia się bardzo często w mojej kuchni. Bitą śmietanę da się zrobić to dlaczego nie lody? Kiedyś zamroziłam krem do ciasta i wyszły pyszne lody. Jeśli chodzi o słodkość to już zależy od Waszych  preferencji. Koniecznie spróbujcie tego przepisu. Ja nie posiadam żadnej maszynki do lodów a wyszły mi znakomite. Polecam!

Poziom trudności: łatwe

Składniki: (u mnie wyszło 10 porcji wielkości muffinek)

Na lody:


  • 1l mleka kokosowego (bardzo dobrze wymieszanego)
  • łyżka ekstraktu z wanilii 
  • 4 łyżki syropu z agawy (można zastąpić klonowym lub innym słodziwem pochodzenia roślinnego)

Na polewę: (dodałam miodu, więc polewa nie jest wegańska)

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki miodu (można pominąć lub zastąpić słodziwem ze składników na lody)
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

Mleko kokosowe dokładnie miksujemy, aby nie było żadnych grudek. Dodajemy ekstrakt z wanilii i syrop z agawy i wszystko starannie mieszamy. Rozlewamy do foremek lub pojemniczków - zależy, kto co posiada. Ja użyłam silikonowych foremek na babeczki. Wstawiamy do zamrażarki najlepiej na całą noc. Ja dodatkowo owinęłam wszystko folią spożywczą aby nie przeniknęły do lodów zapachy innych produktów z zamrażalnika. 

W małym rondlu rozpuszczamy olej kokosowy. Następnie dodajemy kakao i energicznie mieszamy aby połączyło się z tłuszczem. Dodajemy miód i również mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Polewamy przygotowane lody. 

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger