czerwca 11, 2017

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym


Poziom trudności: średnie

Składniki: (na 5 osób)


  • 2 polędwiczki wieprzowe (około 800g)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • szklanka gorącej wody
  • 60g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 3 łyżeczki musztardy miodowej
  • garść suszonego tymianku (około 2 łyżek)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • garść posiekanej natki pietruszki 
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki 
  • 300ml śmietanki 18%
  • 1.5 łyżki masła
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby suszone namaczamy w wodzie przez minimum godzinę, po czym gotujemy pod przykryciem przez około 1-1.5 godziny z dodatkiem liścia laurowego, jałowca i ziela angielskiego. 

Polędwiczki wieprzowe przed przygotowaniem należy wyjąć z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Wystarczy jeśli postoją godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy na około 1.5 cm kawałki i lekko rozbijamy dłonią. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i łyżeczką tymianku. Odstawiamy na około godzinę.

Polędwicę i sos robię oddzielnie po to aby nie wysuszyć mięsa. Smażenie na patelni plus dodatkowo gotowanie w sosie może ją wysuszyć a tego zawsze chcę uniknąć.

Sos i polędwicę przygotowuję jednocześnie. 

Sos: 

Gdy grzyby ugotują się, odcedzamy je (wodę z gotowania grzybów możemy wykorzystać jako wywar) i siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem i szklimy. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą tymianku. Wrzucamy posiekane podgrzybki, dodajemy musztardę, sos sojowy, gorącą wodę. Dusimy przez około 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania się śmietany. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.  
Jeśli sos jest dla was za gęsty dodajecie więcej wody.

Mięso:

Polędwica wieprzowa jest bardzo szybka w przygotowaniu. Bardzo szybko jest również ją zepsuć. Wystarczy kilka minut dłużej na patelni i jest sucha jak wiór.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużym ogniu. Wrzucamy naszą polędwicę i smażymy po około 4 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia, aby pozbyła się nadmiaru tłuszczu. Ja dodatkowo układam ją na ręczniku papierowym i odsączam. 

Dodajemy mięso do przygotowanego wcześniej sosu. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja użyłam ryżu jaśminowego.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger