Poziom trudności: średnie
Składniki: (na 5 osób)
- 2 polędwiczki wieprzowe (około 800g)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka sosu sojowego
- szklanka gorącej wody
- 60g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
- 3 łyżeczki musztardy miodowej
- garść suszonego tymianku (około 2 łyżek)
- sól
- pieprz czarny mielony
- garść posiekanej natki pietruszki
- czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 300ml śmietanki 18%
- 1.5 łyżki masła
- 3 ziarna jałowca
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby suszone namaczamy w wodzie przez minimum godzinę, po czym gotujemy pod przykryciem przez około 1-1.5 godziny z dodatkiem liścia laurowego, jałowca i ziela angielskiego.
Polędwiczki wieprzowe przed przygotowaniem należy wyjąć z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Wystarczy jeśli postoją godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy na około 1.5 cm kawałki i lekko rozbijamy dłonią. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i łyżeczką tymianku. Odstawiamy na około godzinę.
Polędwicę i sos robię oddzielnie po to aby nie wysuszyć mięsa. Smażenie na patelni plus dodatkowo gotowanie w sosie może ją wysuszyć a tego zawsze chcę uniknąć.
Sos i polędwicę przygotowuję jednocześnie.
Sos:
Gdy grzyby ugotują się, odcedzamy je (wodę z gotowania grzybów możemy wykorzystać jako wywar) i siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem i szklimy. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą tymianku. Wrzucamy posiekane podgrzybki, dodajemy musztardę, sos sojowy, gorącą wodę. Dusimy przez około 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania się śmietany. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Jeśli sos jest dla was za gęsty dodajecie więcej wody.
Mięso:
Polędwica wieprzowa jest bardzo szybka w przygotowaniu. Bardzo szybko jest również ją zepsuć. Wystarczy kilka minut dłużej na patelni i jest sucha jak wiór.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużym ogniu. Wrzucamy naszą polędwicę i smażymy po około 4 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia, aby pozbyła się nadmiaru tłuszczu. Ja dodatkowo układam ją na ręczniku papierowym i odsączam.
Dodajemy mięso do przygotowanego wcześniej sosu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja użyłam ryżu jaśminowego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz