czerwca 04, 2017

Kruche ciasto z rabarbarem



Poziom trudności: łatwe

Składniki: 

Na ciasto:

  • 750g mąki pszennej(3 szklanki)
  • 375g cukru (1,5 szklanki)
  • 200g masła
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka (białka zostawiamy do przygotowania bezy)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru do rabarbaru
  • cukier puder do posypania

Na bezę:

  • 2 białka
  • szczypta soli 
  • 4 łyżki cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Składniki : mąka, cukier, masło, jajko, żółtka, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia zagniatamy w misce na ciasto. Będzie ono trochę sypkie, ale takie ma być. Garść odkładamy na kruszonkę.

Rabarbar myjemy i obieramy (nie musimy używać noża, wystarczy że pociągniemy za wystające z niego nitki i ładnie skórka będzie odchodzić). Kroimy na drobną kostkę i zasypujemy 3 łyżkami cukru. 

Blachę smarujemy masłem i wykładamy papier do pieczenia. Wkładamy nasze ciasto i wygładzamy. 

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy kilka minut, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i szpatułką delikatnie mieszamy.

Rabarbar układamy na cieście i zalewamy bezą. Na koniec oprószamy wszystko odłożoną wcześniej garścią ciasta na kruszonkę.



Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C program góra dół. Pieczemy około 40 minut do momentu aż ciasto się przyrumieni. Odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. 

Należy pamiętać, aby nie dawać zbyt dużo owoców, gdyż puszcza sporo soku i ciasto może być trudne do nakładania na talerz.

Rabarbar można spokojnie zastąpić innymi owocami - malinami, owocami leśnymi, truskawkami. 

Ciasto jest bardzo kruche i aromatyczne. 

W kuchni będzie pięknie pachnieć! 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger