Poziom trudności: łatwe
Składniki:
Na ciasto:
- 750g mąki pszennej(3 szklanki)
- 375g cukru (1,5 szklanki)
- 200g masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka (białka zostawiamy do przygotowania bezy)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru do rabarbaru
- cukier puder do posypania
Na bezę:
- 2 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Składniki : mąka, cukier, masło, jajko, żółtka, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia zagniatamy w misce na ciasto. Będzie ono trochę sypkie, ale takie ma być. Garść odkładamy na kruszonkę.
Rabarbar myjemy i obieramy (nie musimy używać noża, wystarczy że pociągniemy za wystające z niego nitki i ładnie skórka będzie odchodzić). Kroimy na drobną kostkę i zasypujemy 3 łyżkami cukru.
Blachę smarujemy masłem i wykładamy papier do pieczenia. Wkładamy nasze ciasto i wygładzamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy kilka minut, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i szpatułką delikatnie mieszamy.
Rabarbar układamy na cieście i zalewamy bezą. Na koniec oprószamy wszystko odłożoną wcześniej garścią ciasta na kruszonkę.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C program góra dół. Pieczemy około 40 minut do momentu aż ciasto się przyrumieni. Odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Należy pamiętać, aby nie dawać zbyt dużo owoców, gdyż puszcza sporo soku i ciasto może być trudne do nakładania na talerz.
Rabarbar można spokojnie zastąpić innymi owocami - malinami, owocami leśnymi, truskawkami.
Ciasto jest bardzo kruche i aromatyczne.
W kuchni będzie pięknie pachnieć!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz