Może dla Was to będzie zaskakujące połączenie, ale jest przepyszne. Obawiałam się, że ciasto będzie miało taki typowy, chmielowy posmak a tutaj dość spore zaskoczenie. Z racji tego, że Guinness jest ciemnym piwem, ciasto ma prawie czarny kolor. Przypomina brownie czy naszego rodzimego murzynka. Ale jednak nie do końca. Jest mokre, wilgotne, puszyste. Z lekkim, piwnym posmakiem. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od słynnej Nigelli Lawson. Oh chciałabym być tak kreatywna jak ona! Może kiedyś :)
Poziom trudności: średnie
Składniki:
Na ciasto:
- 250ml piwa Guinness
- 250g masła
- 75g kakao
- 400g drobnego cukru do wypieków
- 140ml kwaśnej śmietany
- 2 całe jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 275g mąki tortowej (lub innej pszennej)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Na frosting/masę kremową:
- 300g serka philadelhpia (oryginalnego, nie wyjdzie z light)
- 150g cukru pudru
- 125ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy piwo oraz pokruszone masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Do ciepłego płynu dodajemy drobny cukier oraz przesiane kakao. Mieszamy do momentu aż wszystko połączy się bez żadnych grudek. Przelewamy wszystko do dużej miski
W misce mikserem ubijamy kwaśną śmietanę z dodatkiem jajek i wanilii. Dodajemy do piwa (może być ciepłe, ale nie gorące). Miksujemy wszystko, aż wszystkie składniki połączą się.
Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i mieszamy delikatnie szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w programie góra-dół.
Ciasto przelewamy do formy (u mnie silikonowa). Pieczemy około 45 - 60 minut. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest gotowe wykałaczką po około 45 minutach.
Gdy ciasto piecze się, przygotowujemy frosting (masę kremową).
W misce ubijamy serek philadelphia wraz z cukrem pudrem. Dodajemy kremówkę i ubijamy, aż masa będzie tak gęsta, że będzie można ją rozsmarować na cieście.
Ciasto wystudzamy i dekorujemy kremową masą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz