Margarita to koktajl przygotowywany z tequili, słodkiego likieru oraz soku z cytryny, limonki lub pomarańczy. Wariacji jest tyle ilu barmanów.
Koktajl wywodzi się z Meksyku. Jedna z historii mówi, że gdzieś w latach 30. pod Tijuaną barman przygotował drinka dla klienta, który uczulony był na wiele alkoholi - ale nie na tequilę.
Powszechnie przyjęte jest, że koktajl wywodzi się od córki ambasadora Niemiec w Meksyku Margarity. Barman Don Carlos Orozco przygotował drinka dla wspomnianej Margarity po raz pierwszy. A ponieważ pannie zasmakował, to postanowił go nazwać jej imieniem.
Jedno wiadomo na pewno - do miana odkrywców tego popularnego drinka pretenduje wielu.
Serdeczne podziękowania dla tego Pana. 😉Kimkolwiek był.
Przygotowanie: łatwe
Składniki na jeden koktajl:
- 40ml tequili
- 20ml słodkiego wysokoprocentowego likieru np. Triple Sec lub Cointreau
- 45ml soku pomarańczowego
- cukier do ozdoby kieliszka
- sok z cytryny do zamoczenia kieliszka
- skruszony lód
Wszystko mieszamy w shakerze oprócz cukru i soku z cytryny. Jeśli nie macie shakera to może być np. zakręcony słoik lub nawet butelka 😉.
Kieliszek zamaczamy w soku z cytryny i następnie w cukrze. Nie używajcie cukru pudru. Jako zamiennik można użyć cukru brązowego.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz