Poziom trudności: średnie
Składniki:
Na zapiekankę:
- 500g filetów z dorsza
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 2 pasternaki (lub korzeń pietruszki)
- 2 słodkie ziemniaki
- sól
- pieprz cytrynowy (do ryby)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Na sos pomidorowy:
- 350ml przecieru pomidorowego
- 100g serka typu philadelphia
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filety z dorsza płuczemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, papryką, tymiankiem i oregano. Zostawiamy do zamarynowania na czas przygotowania reszty składników.
Cukinię, pasternak, słodkie ziemniaki oraz marchewkę obieramy i myjemy. Wszystkie składniki oprócz marchewki doprawiamy solą, tymiankiem i oregano. Polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 10 minut aż zmiękną.
Gotujemy marchewkę w osolonej wodzie na półtwardo.
Po przepis na sos pomidorowy zapraszam tutaj.
Upieczone warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy marchewkę oraz wcześniej zamarynowane filety z dorsza i zalewamy wszystko sosem pomidorowym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz