czerwca 20, 2017

Dorsz zapiekany w warzywach



Poziom trudności: średnie

Składniki: 

Na zapiekankę:

  • 500g filetów z dorsza
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 pasternaki (lub korzeń pietruszki)
  • 2 słodkie ziemniaki
  • sól
  • pieprz cytrynowy (do ryby)
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Na sos pomidorowy: 

  • 350ml przecieru pomidorowego
  • 100g serka typu philadelphia
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Filety z dorsza płuczemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, papryką, tymiankiem i oregano. Zostawiamy do zamarynowania na czas przygotowania reszty składników.

Cukinię, pasternak, słodkie ziemniaki oraz marchewkę obieramy i myjemy. Wszystkie składniki oprócz marchewki doprawiamy solą, tymiankiem i oregano. Polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 10 minut aż zmiękną. 

Gotujemy marchewkę w osolonej wodzie na półtwardo.

Po przepis na sos pomidorowy zapraszam tutaj. 

Upieczone warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy marchewkę oraz wcześniej zamarynowane filety z dorsza i zalewamy wszystko sosem pomidorowym.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 10 minut.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger