maja 24, 2017

Wegańska bita śmietana.


To jest jedno z moich największych odkryć. Ba! Najsmaczniejszych! Nigdy nie pomyślałabym, że znajdę zamiennik bitej śmietany, który będzie jeszcze lepszy od oryginału.
Z czego? Z mleka kokosowego! 

Mleko kokosowe da się ubić. Tak, nie ściemniam, nie piszę bzdur. Sprawa wypróbowana bez skutków ubocznych. 
Jest tylko jedno "ale". Mleko kokosowe musi zawierać co najmniej 70% ekstraktu z kokosa plus wodę. Nic więcej. Żadnych dodatków chemicznych, żadnych emulgatorów - które z reguły wegańskie nie są, więc tytuł posta byłby w tym przypadku hipokryzją. 

Aby ubić mleko kokosowe należy je włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. 
W tym czasie masa stała oddzieli się od masy płynnej. UBIJAMY JEDYNIE MASĘ STAŁĄ! 
Po upływie wymaganego czasu masę stałą delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki z puszki i przekładamy do miski. 

Pozostały płyn zostawiamy w puszce lub przelewamy do innego pojemnika. Doskonale będzie nadawał się na podstawę do sosów orientalnych lub też tajskiej zupy kokosowej

Mleko kokosowe ubijamy mikserem. Zajmuje to dosłownie 3 minuty. Dodajemy cukier puder według własnych upodobań. Mleczko kokosowe bez dodatku cukru jest po prostu kokosowe. Niesłodkie. 
Ja dodałam na koniec odrobinę likieru migdałowego. 
To było tak dobre, że chyba na stałe zrezygnuję ze standardowej bitej śmietany. 
Warto!

Oczywiście możecie używać innych dodatków. 
Zamiast cukru - może być stewia lub ksylitol. Zamiast likieru migdałowego, inny alkohol lub aromaty. 
Jeśli chodzi o aromaty należy uważać przy ich wyborze. Również muszą one być z naturalnych składników. Nie mogą również zawierać tłuszczy, gdyż mleczko kokosowe może się nie ubić.  

A jeśli dodacie wiórki kokosowe to uzyskacie cos a la bounty.

Wyśmienicie smakuje jako zamiennik bitej śmietany do bezy Pavlovej.

Spróbujcie! 

Czekam na Wasze opinie! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger