maja 20, 2017

Domowy sos barbecue.



Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Ile razy kupiliście gotowy sos barbecue, który zionął chemią i octem? Dlatego ja unikam gotowych sosów, bo po prostu są dla mnie niesmaczne.
Przepis zaczerpnęłam od guru Gordona Ramsay'a. Uwielbiam tego Pana :)
Sos idealnie nadaje się jako marynata do karkówki lub żeberek z grilla. Również jako dodatek. To już Wasza wola jak go wykorzystacie.

Poziom trudności: łatwe

Składniki: 

  • 3 średnie szalotki 
  • 3 duże ząbki czosnku 
  • 2/3 szklanki ketchupu (dobrej jakości)*
  • 2,5 czubatej łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 3 łyżki sosu Worcester
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Szalotkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek aż nabiorą złotego koloru. 
Dodajemy cukier i smażymy aż się rozpuści i zacznie karmelizować. Uważajmy aby się nie przypalił. 
Następnie dodajemy wędzoną paprykę i podsmażamy przez chwilę, cały czas mieszając. 
Dodajemy ketchup, ocet winny, sos Worcester i gotujemy aż sos zgęstnieje. 
Ściągamy z palnika i studzimy przez chwilę. Blendujemy na gładką masę. 
Blendowanie nie jest konieczne. Ja wolę jednak kremowe sosy. 

Jeśli wykorzystujemy sos na marynatę, studzimy go i obtaczamy w nim żeberka, karkówkę lub inne mięso, którego chcecie użyć.

Bardzo ważne jest wykorzystanie w tym przepisie dobrej jakości ketchupu.
Przy zakupie sprawdzajcie ile g pomidorów wykorzystano na przygotowanie 100g produktu.
Niektóre z ketchupów dostępnych na rynku zawierają nie pomidory a ich koncentrat.
Ketchup z pomidorów i naturalnych składników jest najlepszy. Ja znalazłam ketchup w którym użyto 205g pomidorów na przygotowanie 100g produktu.

Smacznego grillowania!

2 komentarze:

  1. z jakiego ketchupu korzystałas? Bo mi to pachnie Międzychodem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roleski Markowy ;) ale podany przez Ciebie rownież jest dobry ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger