Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Ile razy kupiliście gotowy sos barbecue, który zionął chemią i octem? Dlatego ja unikam gotowych sosów, bo po prostu są dla mnie niesmaczne.
Przepis zaczerpnęłam od guru Gordona Ramsay'a. Uwielbiam tego Pana :)
Sos idealnie nadaje się jako marynata do karkówki lub żeberek z grilla. Również jako dodatek. To już Wasza wola jak go wykorzystacie.
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 3 średnie szalotki
- 3 duże ząbki czosnku
- 2/3 szklanki ketchupu (dobrej jakości)*
- 2,5 czubatej łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżka octu z białego wina
- 3 łyżki sosu Worcester
- sól do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Szalotkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek aż nabiorą złotego koloru.
Dodajemy cukier i smażymy aż się rozpuści i zacznie karmelizować. Uważajmy aby się nie przypalił.
Następnie dodajemy wędzoną paprykę i podsmażamy przez chwilę, cały czas mieszając.
Dodajemy ketchup, ocet winny, sos Worcester i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Ściągamy z palnika i studzimy przez chwilę. Blendujemy na gładką masę.
Blendowanie nie jest konieczne. Ja wolę jednak kremowe sosy.
Jeśli wykorzystujemy sos na marynatę, studzimy go i obtaczamy w nim żeberka, karkówkę lub inne mięso, którego chcecie użyć.
Bardzo ważne jest wykorzystanie w tym przepisie dobrej jakości ketchupu.
Przy zakupie sprawdzajcie ile g pomidorów wykorzystano na przygotowanie 100g produktu.
Niektóre z ketchupów dostępnych na rynku zawierają nie pomidory a ich koncentrat.
Ketchup z pomidorów i naturalnych składników jest najlepszy. Ja znalazłam ketchup w którym użyto 205g pomidorów na przygotowanie 100g produktu.
Smacznego grillowania!
z jakiego ketchupu korzystałas? Bo mi to pachnie Międzychodem :)
OdpowiedzUsuńRoleski Markowy ;) ale podany przez Ciebie rownież jest dobry ;)
Usuń