maja 12, 2017

Ciasto ze słodkich ziemniaków.


Oryginalnie ciasto pochodzi z południa Stanów Zjednoczonych. Przywędrowało do nich wraz z afrykańskimi niewolnikami i zrobiło taką furorę, że teraz często podawane jest w Święto Dziękczynienia.
Kiedyś widziałam ten przepis w jednym z programów kulinarnych. Takie "ochy" i "achy" płynęły z ust jurorów nad jego smakiem, więc stwierdziłam, że to musi być naprawdę inne doznanie smakowe.
Z racji tego, że jestem na diecie to szukam cały czas alternatyw, a dzięki temu odkrywam też nowe smaki.
Ciasto jest bezglutenowe oraz nie zawiera laktozy. Co najlepsze - bez żadnej mąki!  Po prostu samo zdrowie. Nie jest też nie wiadomo jak drogie w przygotowaniu. Wystarczy tylko kupić dobre mleko kokosowe.
Mleko kokosowe powinno zawierać jedynie ekstrakt z kokosa i ewentualnie wodę. Wszelkie dodatki w stylu emulgatorów, stabilizatorów obniżają jakość mleka kokosowego, które nie przypomina wtedy produktu jakiego oczekujemy. Nie oszczędzajmy na mleku kokosowym. Najlepsze zawiera ekstrakt z kokosa i wodę. Tylko.
Ciasto jest wilgotne, ma wręcz konsystencję lekko budyniową. Bardzo łatwo się kroi a w kuchni podczas pieczenia pięknie pachnie cynamonem.

Poziom trudności: łatwe

Składniki: 

  • 1kg słodkich ziemniaków
  • 300ml mleka kokosowego (dobrej jakości)
  • 3 jajka
  • 130g cukru brązowego (można dodać więcej)
  • aromat waniliowy 
  • czubata łyżeczka cynamonu (lub przyprawy korzennej)
  • skórka z jednej cytryny (wyparzonej)

Przygotowanie:

Słodkie ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Wody nie solimy.
Gdy się już ugotują, odcedzamy je i zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie ugniatamy jak zwykłe ziemniaki na puree lub jeśli ktoś posiada malakser to je miksujemy.

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.


Masę wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.


Pieczemy 80 - 90 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez do momentu aż się zarumieni. Po upływie 60 minut sprawdzamy wykałaczką czy ciasto pozostaje na niej. Jeśli nie, ciasto jest gotowe. Jeśli tak - pozostawiamy jeszcze do 20 - 30 minut w piekarniku.


Piszę o tym ponieważ każdy z Nas ma inny piekarnik i może szybciej lub wolniej się piec. Wystarczy mieć na nie oko. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger