Brzmi ciekawie prawda? Smak obłędny! Ostro - słodkie połączenie batatów z soczewicą i papryczką chili jest nieziemskie.
Można pominąć kurczaka jeśli chcecie wersję wegetariańską. Zupa na smaku na pewno nie straci.
Użyłam mleka kokosowego, ale możecie użyć śmietanki 18% lub z większą zawartością tłuszczu.
Postawiłam na zdrowsze składniki. Prosta i szybka w przygotowaniu.
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka (około 500g)
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 600g batatów (3 średnie sztuki)
- oliwa
- 2 cebule
- 400ml mleczka kokosowego
- 200ml przecieru pomidorowego
- ostra papryczka
- pół cytryny
- garść świeżej kolendry
- łyżeczka kminku mielonego
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki mielonego chili
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy kilkukrotnie w wodzie i odstawiamy na bok do wysuszenia.
Bataty obieramy, płuczemy i kroimy na drobną kostkę.
Bataty obieramy, płuczemy i kroimy na drobną kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bataty. Podsmażamy około 5 minut.
Następnie dodajemy soczewicę wraz z przyprawami i podsmażamy przez około minutę.
Dodajemy gorący bulion i zagotowujemy. Po tym czasie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, przecier pomidorowy, mleczko kokosowe (uprzednio dokładnie wymieszane), papryczkę chili.
Papryczki chilli możecie dodać mniej lub więcej. W zależności od tego, jaki stopień pikantności chcecie uzyskać.
Doprawiamy wszystko pieprzem i solą.
Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut.
Jeśli używamy śmietanki zamiast mleczka kokosowego, najpierw w zahartujmy ją z kilkoma łyżkami naszej zupy aby zważyła się.
Podajemy z posiekaną świeżą kolendrą, plastrem cytryny i papryczką chilli.
Smacznego (do)solonego!
Viva Mexico!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz