maja 08, 2017

Gulasz z łopatki wieprzowej.



Poziom trudności: łatwe

Składniki:


  • 700g łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 całe opakowanie przyprawy do gulaszu
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek (lub olej) do smażenia
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 litr bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon i tłuszczu. Osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy z połową opakowania przyprawy do gulaszu i odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania (można dłużej).

Kiedy mięso się zamarynuje wrzucamy je na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy aż osiągnie złoty kolor.

Cebulę kroimy w pióra, czosnek w plasterki. Wrzucamy wszystko do garnka z grubym dnem na rozgrzaną oliwę z oliwek i smażymy do momentu zeszklenia. Solimy.

Zarumienioną łopatkę wieprzową dodajemy do cebuli i czosnku i smażymy jeszcze wszystko razem przez kilka minut. Zalewamy wszystko gorącym bulionem i dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pozostałą przyprawę do gulaszu.

Dusimy na średnim ogniu około godziny aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie kluski na parze.

Smacznego (do)solonego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger