Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 700g łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 całe opakowanie przyprawy do gulaszu
- 200ml przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek (lub olej) do smażenia
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 litr bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon i tłuszczu. Osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy z połową opakowania przyprawy do gulaszu i odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania (można dłużej).
Kiedy mięso się zamarynuje wrzucamy je na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy aż osiągnie złoty kolor.
Cebulę kroimy w pióra, czosnek w plasterki. Wrzucamy wszystko do garnka z grubym dnem na rozgrzaną oliwę z oliwek i smażymy do momentu zeszklenia. Solimy.
Zarumienioną łopatkę wieprzową dodajemy do cebuli i czosnku i smażymy jeszcze wszystko razem przez kilka minut. Zalewamy wszystko gorącym bulionem i dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pozostałą przyprawę do gulaszu.
Dusimy na średnim ogniu około godziny aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie kluski na parze.
Smacznego (do)solonego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz