kwietnia 12, 2017

Zupa krem z groszku. Zielono mi!



Potrawa jest tak szybka w przygotowaniu, że aż brakuje mi słów na wstęp. Uwielbiam zielony groszek. Mogłabym jeść codziennie taką miseczkę. Nie zamknę się jednak na jeden smak. Kto nie jadł, niech spróbuje. I co najważniejsze - jest bardzo tania. Wystarczy groszek a reszta na pewno znajdzie się w kuchennej szafce.

Poziom trudności: łatwe (bardzo)

Składniki: 


  • 500g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • garść kozieradki (można pominąć)
  • śmietana 18% do polania 
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka masła

Przygotowanie: 

Cebulę oraz czosnek obieramy i wrzucamy na patelnię, na której roztopiło się masło. 
Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i kozieradką. Dusimy do momentu aż cebula z czosnkiem zmiękną.
Zalewamy wszystko bulionem warzywnym i dodajemy groszek. Gotujemy do miękkości groszku. 
Dodajemy sok z połowy cytryny. Zestawiamy z ognia. Blendujemy na gładką masę i dekorujemy śmietanką. 

Prawda, że bardzo szybkie w przygotowaniu?

Smacznego (do)solonego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger