Potrawa jest tak szybka w przygotowaniu, że aż brakuje mi słów na wstęp. Uwielbiam zielony groszek. Mogłabym jeść codziennie taką miseczkę. Nie zamknę się jednak na jeden smak. Kto nie jadł, niech spróbuje. I co najważniejsze - jest bardzo tania. Wystarczy groszek a reszta na pewno znajdzie się w kuchennej szafce.
Poziom trudności: łatwe (bardzo)
Składniki:
- 500g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- tymianek
- garść kozieradki (można pominąć)
- śmietana 18% do polania
- sok z połowy cytryny
- łyżka masła
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i wrzucamy na patelnię, na której roztopiło się masło.
Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i kozieradką. Dusimy do momentu aż cebula z czosnkiem zmiękną.
Zalewamy wszystko bulionem warzywnym i dodajemy groszek. Gotujemy do miękkości groszku.
Dodajemy sok z połowy cytryny. Zestawiamy z ognia. Blendujemy na gładką masę i dekorujemy śmietanką.
Prawda, że bardzo szybkie w przygotowaniu?
Smacznego (do)solonego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz