kwietnia 18, 2017

Sosy kanapkowe, na grilla, do jajek...Domowe!

Poniżej przedstawiam Wam kilka przepisów na fajne sosy - do jajek, do kanapek, na grilla. Zastosowań tyle, co i potraw i indywidualnych upodobań.
Bardzo proste - przepisy wykorzystane na stole wielkanocnym.



Sos koperkowy:


  • garść świeżego lub mrożonego koperku
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sos koktajlowy:

  • łyżka ketchupu
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • barwnik spożywczy czerwony, żeby podkreślić kolor (można pominąć)

Sos chrzanowy:

  • 2 łyżki chrzanu czystego, bez dodatków
  • 4 łyżki majonezu
  • 150g jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sos musztardowy:

  • 2 łyżki dowolnej musztardy ( u mnie dijon)
  • 150g jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka majonezu
Przygotowanie każdego z sosów opiera się na tym samym. Mieszamy wszystko i gotowe. Odstawiamy do lodówki na kilkanaście - kilkadziesiąt minut przed podaniem, żeby smaki się przeniknęły - czyli, żeby wszystko się "przegryzło".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger