Bardzo proste - przepisy wykorzystane na stole wielkanocnym.
Sos koperkowy:
- garść świeżego lub mrożonego koperku
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sos koktajlowy:
- łyżka ketchupu
- 150g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- barwnik spożywczy czerwony, żeby podkreślić kolor (można pominąć)
Sos chrzanowy:
- 2 łyżki chrzanu czystego, bez dodatków
- 4 łyżki majonezu
- 150g jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sos musztardowy:
- 2 łyżki dowolnej musztardy ( u mnie dijon)
- 150g jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- łyżka majonezu
Przygotowanie każdego z sosów opiera się na tym samym. Mieszamy wszystko i gotowe. Odstawiamy do lodówki na kilkanaście - kilkadziesiąt minut przed podaniem, żeby smaki się przeniknęły - czyli, żeby wszystko się "przegryzło".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz