kwietnia 18, 2017

Schab ze śliwką. Nie tylko na Święta!



Jak to mówią "Święta, święta i po świętach". Są jednak potrawy, których nie trzeba przygotowywać jedynie "od święta". Mazurek - wiadomo, mi kojarzy się jedynie z Wielkanocą. Podobnie jak kapusta z grochem z Bożym Narodzeniem.
Schab ze śliwką - ta potrawa gości u mnie dość często. Na święta, na urodziny, na obiad w niedziele.
A co najlepsze - można jeść go również na zimno. Na kanapkę 😋
Schab jest mięsem chudym. Najlepiej jeśli zakupimy schab z odrobiną tłuszczu. Gdy będzie się wytapiał podczas pieczenia, mięso zachowa soczystość i nie wysuszy się.
Od razu chciałabym przeprosić, za to, że nie mam zdjęcia po upieczeniu - niestety zapomniałam włożyć kartę pamięci do aparatu i niestety dopiero zorientowałam się jak schab zniknął.

Poziom trudności: średnie

Składniki: (4 osoby najedzą się na pewno)


  • około 1.5kg schabu bez kości
  • 400g śliwek suszonych bez pestek
  • łyżka miękkiego masła
  • łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500ml bulionu warzywnego do przygotowania sosu śliwkowego

Przygotowanie:

Schab warto zamarynować przez kilkanaście godzin przed pieczeniem. Ja marynowałam mięso przez całą noc. 

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy błony, jeśli takowe są. 
Mięso nacinamy wzdłuż ostrym nożem tak, aby powstała dziura "na wylot". 


Śliwki płuczemy, osuszamy. Dodajemy miękkie masło i obtaczamy w nim śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodanie masła do śliwek wpłynie na soczystość mięsa.


Nadziewamy dokładnie schab, tak aby nie było żadnego pustego miejsca w środku. Wciskamy wszystkie śliwki "na siłę".

Marynatę do mięsa robimy mieszając oliwę z przyprawami. Polewamy marynatą mięso i dokładnie ją rozcieramy, żeby pokryła cały schab. 


Odstawiamy schab na kilkanaście godzin do lodówki zawinięty w folię aluminiową. 

Po upływie tego czasu nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. 
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, po upływie 40 minut na 160 stopni. Po około 10 minutach pieczenia w 160 stopniach wyłączamy piekarnik. 

Schab pieczemy w folii aluminiowej błyszczącą stroną od wewnątrz. 

Sos śliwkowy: 

Śliwki gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajmy więcej wody. Możemy podawać na gorąco lub zimno.

Schab wyjmujemy z piekarnika, kroimy w plastry, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego (do)solonego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger