Jak to mówią "Święta, święta i po świętach". Są jednak potrawy, których nie trzeba przygotowywać jedynie "od święta". Mazurek - wiadomo, mi kojarzy się jedynie z Wielkanocą. Podobnie jak kapusta z grochem z Bożym Narodzeniem.
Schab ze śliwką - ta potrawa gości u mnie dość często. Na święta, na urodziny, na obiad w niedziele.
A co najlepsze - można jeść go również na zimno. Na kanapkę 😋
Schab jest mięsem chudym. Najlepiej jeśli zakupimy schab z odrobiną tłuszczu. Gdy będzie się wytapiał podczas pieczenia, mięso zachowa soczystość i nie wysuszy się.
Od razu chciałabym przeprosić, za to, że nie mam zdjęcia po upieczeniu - niestety zapomniałam włożyć kartę pamięci do aparatu i niestety dopiero zorientowałam się jak schab zniknął.
Poziom trudności: średnie
Składniki: (4 osoby najedzą się na pewno)
- około 1.5kg schabu bez kości
- 400g śliwek suszonych bez pestek
- łyżka miękkiego masła
- łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- łyżeczka soli
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500ml bulionu warzywnego do przygotowania sosu śliwkowego
Przygotowanie:
Schab warto zamarynować przez kilkanaście godzin przed pieczeniem. Ja marynowałam mięso przez całą noc.
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy błony, jeśli takowe są.
Mięso nacinamy wzdłuż ostrym nożem tak, aby powstała dziura "na wylot".
Śliwki płuczemy, osuszamy. Dodajemy miękkie masło i obtaczamy w nim śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodanie masła do śliwek wpłynie na soczystość mięsa.
Nadziewamy dokładnie schab, tak aby nie było żadnego pustego miejsca w środku. Wciskamy wszystkie śliwki "na siłę".
Marynatę do mięsa robimy mieszając oliwę z przyprawami. Polewamy marynatą mięso i dokładnie ją rozcieramy, żeby pokryła cały schab.
Odstawiamy schab na kilkanaście godzin do lodówki zawinięty w folię aluminiową.
Po upływie tego czasu nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu.
Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, po upływie 40 minut na 160 stopni. Po około 10 minutach pieczenia w 160 stopniach wyłączamy piekarnik.
Schab pieczemy w folii aluminiowej błyszczącą stroną od wewnątrz.
Sos śliwkowy:
Śliwki gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajmy więcej wody. Możemy podawać na gorąco lub zimno.
Schab wyjmujemy z piekarnika, kroimy w plastry, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego (do)solonego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz