Poziom trudności: łatwe
Składniki: (na 3 osoby)
- 2 kalafiory
- 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 2 całe jajka
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- 1,5 średniej cukinii
- łyżeczka świeżej lub suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego tymianku
- oliwa z oliwek
- 150g jogurtu greckiego
- garść rukoli
- ser typu feta
Przygotowanie:
Kalafior obieramy z liści, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli do miękkości.
Po ugotowaniu odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili, łyżką koperku, pieprzem. Dodajemy zmielone siemię lniane oraz 2 całe jajka. Mieszamy.
Siemię lniane używamy zamiast bułki tartej, aby kotlety były mniej kaloryczne. Możemy uformowane kotlety obtoczyć w siemieniu lub smażyć bez panierki.
Kotlety smażymy z dwóch stron na oliwie z oliwek.
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i za pomocą temperówki do warzyw robimy spaghetti. Temperówka wygląda tak:
Wkładamy cukinię do temperówki i kręcimy aż zacznie powstawać makaronik.
Do cukinii dodajemy suszoną bazylię, tymianek.
Posiekany czosnek smażymy na oliwie z oliwek i wrzucamy spaghetti. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez chwilę ale nie za długo, gdyż cukinia bardzo szybko traci swoją jędrność.
Podajemy z sosem koperkowym i sałatką z rukoli i sera typu feta.
Jogurt mieszamy z łyżką koperku, doprawiamy solą i pieprzem.
Rukolę nakładamy na talerz i posypujemy serem.
Smacznego (do)solonego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz