kwietnia 23, 2017

Kotlety z kalafiora ze spaghetti z cukinii. Wegetariańsko.




Poziom trudności: łatwe

Składniki: (na 3 osoby)


  • 2 kalafiory
  • 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 1,5 średniej cukinii
  • łyżeczka świeżej lub suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego tymianku 
  • oliwa z oliwek
  • 150g jogurtu greckiego
  • garść rukoli
  • ser typu feta

Przygotowanie:

Kalafior obieramy z liści, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. 

Po ugotowaniu odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili, łyżką koperku, pieprzem. Dodajemy zmielone siemię lniane oraz 2 całe jajka. Mieszamy.

Siemię lniane używamy zamiast bułki tartej, aby kotlety były mniej kaloryczne. Możemy uformowane kotlety obtoczyć w siemieniu lub smażyć bez panierki. 

Kotlety smażymy z dwóch stron na oliwie z oliwek. 


Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i za pomocą temperówki do warzyw robimy spaghetti. Temperówka wygląda tak: 


Wkładamy cukinię do temperówki i kręcimy aż zacznie powstawać makaronik.
Do cukinii dodajemy suszoną bazylię, tymianek. 


Posiekany czosnek smażymy na oliwie z oliwek i wrzucamy spaghetti. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez chwilę ale nie za długo, gdyż cukinia bardzo szybko traci swoją jędrność. 

Podajemy z sosem koperkowym i sałatką z rukoli i sera typu feta.

Jogurt mieszamy z łyżką koperku, doprawiamy solą i pieprzem. 

Rukolę nakładamy na talerz i posypujemy serem.

Smacznego (do)solonego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger