kwietnia 28, 2017

Hummus z ciecierzycy.



Hummus to nic innego jak pasta z ciecierzycy lub innych nasion strączkowych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest idealna do smarowania, jako przekąska lub po prostu dodatek do dań. Co najważniejsze - mogą ją jeść zarówno weganie jak i wegetarianie.
Uwielbiam hummus. Jak już pojawi się w mojej kuchni to dodaje pastę do wszystkiego. Do kanapek, nawet jako dodatek do jajecznicy. Nawet jeśli dla niektórych to niepoważne - ja to tak lubię, że ze wszystkim mi smakuje.

Poziom trudności: łatwe

Składniki: 


  • 120g ziarna białego sezamu
  • łyżka stołowa czarnego sezamu
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • niecałe pół szklanki zimnej wody
  • 2 puszki ciecierzycy
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • 2 łyżki pasty tahini (można pominąć)

Przygotowanie:

W moździerzu lub blenderze ucieramy biały sezam na gładką masę. 

Do miski wrzucamy odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, dodajemy utarty sezam, oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, zimną wodę, sok z cytryny, sól do smaku i pastę tahini. Wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy połowę czarnego sezamu. 

Próbujemy i doprawiamy jeśli czegoś nam brakuje (zazwyczaj jest to sok z cytryny i sól). 

Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą i posypujemy czarnym sezamem. 

Pasta tahini to nic innego jak pasta z sezamu, którą możemy pominąć w tym przepisie. Ja dodaję aby mój hummus nabrał gładszej konsystencji. 

Pastę tahini możemy zrobić sami. Należy podprażyć na suchej patelni sezam przez kilka sekund. Potem dodajemy 2-3 łyżki oleju na około szklankę sezamu i wszystko miksujemy. 

Smacznego (do)solonego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger