Poziom trudności: łatwe
Składniki:
Ciasto:
- 25g świeżych drożdży (lub 7g instant)
- 150ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- 250g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
- bazylia i oregano (można pominąć)
- ulubione dodatki - u mnie kurczak, pieczarki, cebula, ser żółty, mozzarella, gorgonzola
Sos pomidorowy:
- 200g przecieru pomidorowego
- szczypta chilli
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- łyżka słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Przygotowanie naszego ciasta musimy rozpocząć od zrobienia rozczynu z drożdży.
Rozpuszczamy je w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki (odejmujemy z ilości podanej wyżej) oraz cukier. Mieszamy dokładnie, aby nasze drożdże się rozpuściły, a całość nie miała grudek.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
Rozczyn musi zwiększyć swoją objętość około trzykrotnie - jeśli tak się nie stanie, należy zrobić go po raz kolejny. Ciasto po prostu wtedy nam nie wyjdzie.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i wlewamy przygotowany wcześniej
(i wyrośnięty) rozczyn. Mieszamy najpierw łyżką przez około 3 minuty, następnie dodajemy oliwę oraz zioła, jeśli ich używamy.
Wykładamy nasze ciasto na blat (niestety stolnicy nie posiadam) oprószony mąką. Wyrabiamy około 10 minut, aż nasze ciasto będzie gładkie i elastyczne. Elastyczność najlepiej sprawdzić palcem - jeśli włożymy palca w ciasto i ono "powraca" to znaczy, że jest dobrze.
Tak wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Przykrywamy ściereczką. Ja jeszcze dodatkowo otulam wszystko w koc, żeby tego ciepła nie było za mało :) Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Gdy ciasto już nam wyrośnie, ponownie wykładamy na oprószony mąką blat (stolnicę) i zagniatamy krótko. .
Jeśli chcecie zrobić dwie pizze - dzielimy ciasto na dwie części.
Smarujemy blachę niewielką ilością oliwy i przykrywamy papierem do pieczenia. Następnie ciasto wykładamy na środek i palcami rozprowadzamy je po całej powierzchni blachy - zaczynamy od środka i zmierzamy ku brzegom blachy. Ciasto będzie nam "uciekało" ale to dlatego, że jest elastyczne. Nie martwcie się, wyrobi się i cała blacha będzie nim wyłożona. Możecie to robić zarówno na blasze okrągłęj jak i prostokątnej. Ja nie posiadam okrągłej, a pizzę robię :)
Ja przed wyłożeniem ciasta na blachę rozwałkowuje je na blacie oprószonym mąką. Mi jest tak prościej i potem nakładam je na blaszkę i już troszkę rozciągnięte formuję.
Na ciasto wylewamy sos pomidorowy, ser i farsz, taki jak każdy lubi. Poczekajmy około 15 minut przed włożeniem do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez 10 minut.
Dodatki przygotować warto wcześniej.
Ja swoja pizzę zrobiłam "pół na pół". Część z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, cebulą i kurczakiem, a drugą część z mozzarellą, startym serem i gorgonzolą. Posypałam na koniec wszystko bazylią i oregano.
Sos pomidorowy:
Wszystkie składniki mieszamy razem na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia. Gotowe ! :)
Smacznego (do)solonego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz