marca 17, 2017

Viva la pizza!




Poziom trudności: łatwe

Składniki: 

Ciasto:


  • 25g świeżych drożdży (lub 7g instant)
  • 150ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 250g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • bazylia i oregano (można pominąć)
  • ulubione dodatki - u mnie kurczak, pieczarki, cebula, ser żółty, mozzarella, gorgonzola

Sos pomidorowy:

  • 200g przecieru pomidorowego
  • szczypta chilli
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • łyżka słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

Przygotowanie naszego ciasta musimy rozpocząć od zrobienia rozczynu z drożdży. 
Rozpuszczamy je w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki (odejmujemy z ilości podanej wyżej) oraz cukier. Mieszamy dokładnie, aby nasze drożdże się rozpuściły, a całość nie miała grudek. 
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. 
Rozczyn musi zwiększyć swoją objętość około trzykrotnie - jeśli tak się nie stanie, należy zrobić go po raz kolejny. Ciasto po prostu wtedy nam nie wyjdzie. 

Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i wlewamy przygotowany wcześniej 
(i wyrośnięty) rozczyn. Mieszamy najpierw łyżką przez około 3 minuty, następnie dodajemy oliwę oraz zioła, jeśli ich używamy.

Wykładamy nasze ciasto na blat (niestety stolnicy nie posiadam) oprószony mąką. Wyrabiamy około 10 minut, aż nasze ciasto będzie gładkie i elastyczne. Elastyczność najlepiej sprawdzić palcem - jeśli włożymy palca w ciasto i ono "powraca" to znaczy, że jest dobrze. 

Tak wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Przykrywamy ściereczką. Ja jeszcze dodatkowo otulam wszystko w koc, żeby tego ciepła nie było za mało :)  Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. 


Gdy ciasto już nam wyrośnie, ponownie wykładamy na oprószony mąką blat (stolnicę) i zagniatamy krótko. . 

Jeśli chcecie zrobić dwie pizze - dzielimy ciasto na dwie części. 

Smarujemy blachę niewielką ilością oliwy i przykrywamy papierem do pieczenia. Następnie ciasto wykładamy na środek i palcami rozprowadzamy je po całej powierzchni blachy - zaczynamy od środka i zmierzamy ku brzegom blachy. Ciasto będzie nam "uciekało" ale to dlatego, że jest elastyczne. Nie martwcie się, wyrobi się i cała blacha będzie nim wyłożona. Możecie to robić zarówno na blasze okrągłęj jak i prostokątnej. Ja nie posiadam okrągłej, a pizzę robię :) 

Ja przed wyłożeniem ciasta na blachę rozwałkowuje je na blacie oprószonym mąką. Mi jest tak prościej i potem nakładam je na blaszkę i już troszkę rozciągnięte formuję. 

Na ciasto wylewamy sos pomidorowy, ser i farsz, taki jak każdy lubi. Poczekajmy około 15 minut przed włożeniem do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez 10 minut. 

Dodatki przygotować warto wcześniej. 

Ja swoja pizzę zrobiłam "pół na pół". Część z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, cebulą i kurczakiem, a drugą część z mozzarellą, startym serem i gorgonzolą. Posypałam na koniec wszystko bazylią i oregano. 



Sos pomidorowy:

Wszystkie składniki mieszamy razem na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia. Gotowe ! :) 

Smacznego (do)solonego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger