marca 07, 2017

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem.


Zupa nie należy do najtańszych. Ma wiele składników, które wpływają na ostateczny oryginalny smak. Moje kubki smakowe wytrzymują naprawdę ostre przyprawy, dlatego też, nie oszczędzam z nimi. Wy oczywiście możecie dodać mniej ostrych przypraw, jeśli ich nie przyswajacie :)

W zupie użyłam liścia laurowego i ziela angielskiego. W oryginalnej zupie nie ma tych składników, z racji tego, że w Tajlandii nie występują. Trzeba jednak czerpać inspiracje, a polsko - tajski mix jest naprawdę smaczny :)



Poziom trudności: średnie

Składniki: 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • trawa cytrynowa (można pominąć)
  • 2  łyżki sosu rybnego (jedna do marynaty do kruczaka)*
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego (jedna do marynaty z kurczaka) 
  • 3cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej limonki (lub cytryny)
  • liście kaffiru (można pominąć - nadają potrawie cytrynowy aromat)*
  • sól
  • pieprz cayenne
  • ostra papryczka chili (jeśli nie mamy - chili w proszku)
  • garść świeżej kolendry (suszona - 1 łyżka do zupy, jedna do marynaty)
  • kozieradka (można pominąć)*
  • 1 puszka kukurydzy w kolbach
  • 1 puszka pędów bambusa 
  • 1 łyżka octu ryżowego (można użyć innego)
  • 3 marchewki
  • liść laurowy  4-5 sztuk
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki kremu z kokosa (można pominąć) 
  • świeże mango
  • kasztany jadalne w puszcze

Marynata do kurczaka :

Świeży imbir ucieramy z czosnkiem w moździerzu ze szczyptą soli. Tak jak wcześniej wspominałam sól wpływa na wydobycie aromatu z czosnku. Jeśli nie mamy świeżego imbiru, ucieramy sam czosnek a imbir dodajemy bezpośrednio do zupy już w trakcie gotowania.
Kurczaka kroimy w kosteczki, wrzucamy do miski. Dodajemy utartą pastę z imbiru i czosnku. Następnie dodajemy - sos sojowy, sos rybny, curry, sól, kolendrę, kozieradkę, pieprz cayenne. Zostawiamy na około godzinę. 

Zupa:

Do wody wrzucamy marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie. Zagotowujemy, Do gotującej wody wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Dodajemy mleko kokosowe, krem z kokosa, pędy bambusa (kasztany jadalne jeśli posiadamy), curry, kurkumę, trawę cytrynową, sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, sok z limonki, liście kaffiru, sól, pieprz cayenne, ostrą papryczkę, kukurydzę w kolbach, kolendrę. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Trawę cytrynową przed wrzuceniem do zupy uderzamy kilka razy młotkiem - wydzieli dzięki temu swój aromat. 

Na koniec dodajemy mango i gotujemy przez około 5 minut. Mango nada zupie słodki posmak.

Gotowe! 

Smacznego (do)solonego!

* o kozieradce, sosie rybnym i liściach kaffiru w następnych postach :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger