marca 08, 2017

Dzisiaj o ziółku :) Zalety kozieradki.




Nie słyszeliście o kozieradce? Nie martwcie się nie jesteście sami. Ja o jej istnieniu również dowiedziałam się niedawno i to całkiem przez przypadek. Zobaczyłam ją na angielskim markecie, a że nie znałam jej polskiej nazwy, to zaczęłam szukać J

Kozieradka to roślina o jasnozielonych liściach i drobnych białych kwiatach.  Nasiona kozieradki mają gorzki smak i są wykorzystywane do wytwarzania leków. Po uprażeniu mają bardziej przyjemny smak. Liście kozieradki są czestym składnikiem potraw. Ja kupiłam kasoori methi a więc ususzone liście kozieradki.


W Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie, Egipcie oraz Indiach kozieradka ma bardzo długą historię jako składnik medycyny tradycyjnej. Potwierdzonym jest to, że kozieradka ma wpływ na wiele schorzeń, między innymi poprawia problemy trawienne i poziom cholesterolu. 

Roślina ta zawiera witaminy i minerał kwas foliowy, witamina C, niacyna, potas, wapńżelazo, cynk i wiele innych. 100g tej roślinki to 323 kcal.

Włókna kozieradki pomagają zmniejszyć zaparcia oraz ze względu na właściwości przeciwzapalne pomagają w schorzeniach jelita grubego. Stosowanie kozieradki zmniejsza stany zapalne wewnątrz ciała takich jak: zapalenie oskrzeli, owrzodzenia jamy ustnej, przewlekłe kaszle. Wpływa również na zmniejszenie zapalenia na zewnątrz ciała takich jak łupież, rany, owrzodzenia, ischias. Ponadto działa przeciwgrzybicznie.

Suplementy z kozieradki wykorzystywane są w kulturystyce, ponieważ redukuje ona ilość tkanki tłuszczowej i zwiększa poziom testosteronu.

Uwaga J Podobno kozieradka wpływa na zwiększenie libido u mężczyzn. Ale to tylko podobno J

W sztuce kulinarnej kozieradka jest częstym składnikiem mieszanek przyprawowych. Dodawana jest najczęściej do potraw kuchni hinduskiej i orientalnej. Jest częstym składnikiem potraw curry. Można jej używać praktycznie do wszystkich potraw: sałatek, mięs, zup, warzyw, ryb, dań z roślin strączkowych.

Znacie inne orientalne zioła mające tak wiele zastosowań? Jeśli tak, to piszcie w komentarzach i podzielcie się ze mną swoją wiedzą J

(Do)solonego!  

2 komentarze:

  1. A jak smakuje? Można z tego zrobić wywar?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mania Nie Dosala8 marca 2017 20:01

    Smakuje jak coś pomiędzy oregano a majerankiem. Herbatki jak najbardziej z kozieradki można pić. 2 łyżeczki ziółka i zalewamy wrzątkiem.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger