Nie słyszeliście o kozieradce? Nie martwcie się – nie jesteście sami. Ja o jej istnieniu również
dowiedziałam się niedawno i to całkiem
przez przypadek. Zobaczyłam ją na angielskim markecie, a że nie znałam jej polskiej nazwy, to zaczęłam szukać J
Kozieradka to roślina o
jasnozielonych liściach i drobnych białych kwiatach. Nasiona kozieradki mają gorzki smak i są
wykorzystywane do wytwarzania leków. Po
uprażeniu mają bardziej przyjemny smak. Liście kozieradki są czestym składnikiem potraw. Ja kupiłam
kasoori methi a więc ususzone liście kozieradki.
W Afryce Północnej,
na Bliskim Wschodzie, Egipcie oraz Indiach kozieradka ma bardzo długą
historię jako składnik medycyny tradycyjnej. Potwierdzonym
jest to, że kozieradka ma wpływ na wiele schorzeń, między innymi poprawia problemy trawienne i poziom cholesterolu.
Roślina ta zawiera witaminy i minerały – kwas foliowy, witamina C, niacyna, potas, wapń, żelazo, cynk i wiele innych. 100g tej roślinki to 323 kcal.
Włókna kozieradki pomagają zmniejszyć zaparcia oraz ze względu na właściwości przeciwzapalne pomagają w schorzeniach jelita grubego. Stosowanie
kozieradki zmniejsza stany zapalne wewnątrz ciała takich jak: zapalenie oskrzeli,
owrzodzenia jamy ustnej, przewlekłe
kaszle. Wpływa również na
zmniejszenie zapalenia na zewnątrz ciała takich jak łupież, rany,
owrzodzenia, ischias. Ponadto działa
przeciwgrzybicznie.
Suplementy z kozieradki wykorzystywane są w kulturystyce, ponieważ redukuje ona ilość tkanki tłuszczowej i zwiększa
poziom testosteronu.
Uwaga J Podobno kozieradka wpływa na zwiększenie libido u mężczyzn.
Ale to tylko podobno J
W sztuce kulinarnej kozieradka jest częstym składnikiem mieszanek przyprawowych. Dodawana jest najczęściej do potraw kuchni hinduskiej i orientalnej. Jest częstym składnikiem potraw curry. Można jej używać praktycznie do wszystkich potraw: sałatek, mięs, zup, warzyw, ryb, dań z roślin strączkowych.
Znacie inne orientalne zioła mające tak wiele zastosowań? Jeśli tak,
to piszcie w komentarzach i podzielcie się ze mną swoją wiedzą J
(Do)solonego!
A jak smakuje? Można z tego zrobić wywar?
OdpowiedzUsuńSmakuje jak coś pomiędzy oregano a majerankiem. Herbatki jak najbardziej z kozieradki można pić. 2 łyżeczki ziółka i zalewamy wrzątkiem.
OdpowiedzUsuń