Lubię eksperymentować z alkoholem w kuchni. W sensie dodawać do potraw, a nie stać przy blacie z butelką wina lub whiskey i pić do dna 😆. Naprawdę przepyszne kombinacje wychodzą. A w moim barku zawsze coś się znajdzie.
Polędwiczki wieprzowe łatwo zepsuć. Jak zbyt długo je przesmażymy to wyjdą suche jak wiór. A nikt nie lubi suchego jak wiór mięsa. Ostatnio w pracy jadłam obiad, który skończył się na poszukiwaniu wykałaczek 😠 Smażmy je 2 minuty z każdej strony a potem przez około 7 minut w sosie. Wystarczy, żeby ich nie przesuszyć. Ja zawsze w połowie gotowania wyciągam mięso, które zwyczajnie próbuje, żeby nie było przykrych niespodzianek.
Zapraszam Was do spróbowania tego przepisu. Niesamowite smaki!
Poziom trudności: średnie.
Składniki: (na 3 osoby)
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok 600g)
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- pół łyżki masła
- 300g pieczarek
- 2 łyżki bourbonu (możecie dodać inny mocny alkohol)
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- łyżeczka musztardy Dijon
- pół łyżeczki miodu
- 150ml śmietanki 30%
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- posiekana natka pietruszki
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Polędwiczki dokładnie myjemy. Oczyszczamy z błon i kroimy na plastry. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Odstawiamy na około 20 minut.
Pieczarki kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczarki dzięki temu nie ciemnieją.
Podsmażamy na oliwie przez około 10 minut aż puszczą wodę i się zarumienią. Pod koniec dodajemy masło i obsmażamy przez około 2 minuty. Przekładamy do miski.
Na tą samą patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wkładamy polędwiczki wieprzowe. Smażymy po około 2 minuty z każdej strony. Solimy.
Do polędwiczek dodajemy bourbon. Podsmażamy przez chwilę, aż alkohol odparuje. Dodajemy obie musztardy, natkę pietruszki i mieszamy.
W misce mieszamy śmietankę kremówkę z sosem sojowym. Dodajemy do mięsa razem z pieczarkami. Zagotowujemy sos.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to ryż.
Danie jest godne polecenia. Palce lizać!
Smacznego (do)solonego!
Czekam na Wasze opinie i komentarze.
porka nie jem ale te wersje wyprobuje z drobiem ;-)
OdpowiedzUsuńSos jest uniwersalny wiec z kurczaczkiem na pewno wyjdzie wyśmienite ;)
Usuń