marca 30, 2017

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z dodatkiem bourbonu. Niebo w gębie!



Lubię eksperymentować z alkoholem w kuchni. W sensie dodawać do potraw, a nie stać przy blacie z butelką wina lub whiskey i pić do dna 😆. Naprawdę przepyszne kombinacje wychodzą. A w moim barku zawsze coś się znajdzie.
Polędwiczki wieprzowe łatwo zepsuć. Jak zbyt długo je przesmażymy to wyjdą suche jak wiór. A nikt nie lubi suchego jak wiór mięsa. Ostatnio w pracy jadłam obiad, który skończył się na poszukiwaniu wykałaczek 😠 Smażmy je 2 minuty z każdej strony a potem przez około 7 minut w sosie. Wystarczy, żeby ich nie przesuszyć. Ja zawsze w połowie gotowania wyciągam mięso, które zwyczajnie próbuje, żeby nie było przykrych niespodzianek.
Zapraszam Was do spróbowania tego przepisu. Niesamowite smaki!



Poziom trudności: średnie.

Składniki: (na 3 osoby)


  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok 600g)
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • łyżeczka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • pół łyżki masła
  • 300g pieczarek
  • 2 łyżki bourbonu (możecie dodać inny mocny alkohol)
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • pół łyżeczki miodu 
  • 150ml śmietanki 30%
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • posiekana natka pietruszki
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Polędwiczki dokładnie myjemy. Oczyszczamy z błon i kroimy na plastry. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Odstawiamy na około 20 minut. 


Pieczarki kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczarki dzięki temu nie ciemnieją. 
Podsmażamy na oliwie przez około 10 minut aż puszczą wodę i się zarumienią. Pod koniec dodajemy masło i obsmażamy przez około 2 minuty. Przekładamy do miski. 

Na tą samą patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wkładamy polędwiczki wieprzowe. Smażymy po około 2 minuty z każdej strony. Solimy.

Do polędwiczek dodajemy bourbon. Podsmażamy przez chwilę, aż alkohol odparuje. Dodajemy obie musztardy, natkę pietruszki i mieszamy. 

W misce mieszamy śmietankę kremówkę z sosem sojowym. Dodajemy do mięsa razem z pieczarkami. Zagotowujemy sos. 


Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to ryż.

Danie jest godne polecenia. Palce lizać!

Smacznego (do)solonego! 

Czekam na Wasze opinie i komentarze. 

2 komentarze:

  1. porka nie jem ale te wersje wyprobuje z drobiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos jest uniwersalny wiec z kurczaczkiem na pewno wyjdzie wyśmienite ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger