marca 28, 2017

Faszerowane piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej.


Na wstępie chciałabym przeprosić za marną jakość zdjęcia. Na obecną chwilę niestety lepszego nie posiadam. Jak zrobię roladki kolejnym razem to bardziej się postaram :)

Poziom trudności: łatwe

Składniki: (na 4 roladki)


  • 2 piersi z kurczaka
  • 150g serka ricotty (można zastąpić serkiem typu philadelpia)
  • garść rukoli 
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz 
  • 3 ząbki czosnku.
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej (można zastąpić szynką serrano lub inną surową, podsuszaną)

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka płuczemy, kroimy wzdłuż i rozbijamy. Z jednej piersi powinniśmy przygotować dwie roladki. Solimy, dodajemy pieprz, nacieramy czosnkiem. 

Rukolę wraz ze świeżą bazylią płuczemy. 

Na każdą roladkę potrzebujemy 2 plastrów szynki parmeńskiej. 

Plastry  szynki nakładamy tak by nachodziły na siebie. Kładziemy na nie rozbite piersi z kurczaka. Smarujemy ricottą i nakładamy garść rukoli i świeżą bazylię. Zawijamy wszystko bardzo delikatnie w roladki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C z termoobiegiem. Pieczemy 30 minut. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego (do)solonego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger