Na wstępie chciałabym przeprosić za marną jakość zdjęcia. Na obecną chwilę niestety lepszego nie posiadam. Jak zrobię roladki kolejnym razem to bardziej się postaram :)
Poziom trudności: łatwe
Składniki: (na 4 roladki)
- 2 piersi z kurczaka
- 150g serka ricotty (można zastąpić serkiem typu philadelpia)
- garść rukoli
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku.
- 8 plastrów szynki parmeńskiej (można zastąpić szynką serrano lub inną surową, podsuszaną)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka płuczemy, kroimy wzdłuż i rozbijamy. Z jednej piersi powinniśmy przygotować dwie roladki. Solimy, dodajemy pieprz, nacieramy czosnkiem.
Rukolę wraz ze świeżą bazylią płuczemy.
Na każdą roladkę potrzebujemy 2 plastrów szynki parmeńskiej.
Plastry szynki nakładamy tak by nachodziły na siebie. Kładziemy na nie rozbite piersi z kurczaka. Smarujemy ricottą i nakładamy garść rukoli i świeżą bazylię. Zawijamy wszystko bardzo delikatnie w roladki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C z termoobiegiem. Pieczemy 30 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego (do)solonego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz