Deserem tym możecie zrobić naprawdę świetną niespodziankę swoim bliskim. Na pewno im zaimponujecie 😍
Składniki:
Do przygotowania gruszek:
- 3 - 4 twarde gruszki
- 2 szklanki czerwonego wina (u mnie było półwytrawne)
- 2 łyżki miodu (ja dodałam lipowy)
- kilka goździków
- łyżeczka cynamonu mielonego lub kawałek kory
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g masła
Karmel:
- szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Gruszki obieramy zostawiając ogonki. Przekładamy do garnka, zalewamy winem, dodajemy miód, goździki, cynamon i gotujemy ok, 40 minut co jakiś czas obracając na średnim ogniu. Gruszki po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.
Po wyjęciu gruszek, wino z przyprawami dalej gotujmy, aż zgęstnieje i zrobi się sos.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Do rondelka wlewamy wodę, kładziemy miskę (takiej wielkości by nie dotykała wody). Wrzucamy czekoladę połamaną w kostkę z dodatkiem masła i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Rodzaj czekolady zależy od Waszych preferencji smakowych. Ja użyłam gorzkiej.
W garnku o grubszym spodzie rozpuszczamy cukier z dodatkiem wody i soku z cytryny. Cukier powinien się rozpuścić zanim wszystko zacznie wrzeć. Mieszam wszystko drewnianą łyżką.
W momencie gdy karmel zacznie nabierać bursztynowego koloru zdejmujemy go z ognia. Uważajmy przy zdejmowaniu karmelu, ponieważ jest bardzo gorący a nikt nie chciałby się nim poparzyć :)
Ja z mojego karmelu zrobiłam coś a la kratka, żeby to wyglądało bardziej dostojnie. Użyłam do tego papieru do pieczenia - łyżką nabieramy karmel i robimy wzorki na papierze. Bardzo szybko zastyga. Potem karmel delikatnie zdejmujemy z papieru i mamy gotową formę :)
Gruszki stawiamy pionowo na talerz, polewamy czekoladą, dekorujemy karmelem i obok gruszek polewamy sos. Gotowe!
Smacznego (do)solonego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz