Dość nietypowe połączenie. Chociaż dzisiaj jest na czasie, bo wszędzie się mówi o tym jak czekolada i chili świetnie ze sobą się komponują. Potwierdzam. Bardzo smaczne danie. Można ze zwykłego mięsa mielonego wyczarować całkiem przyzwoitą potrawę. Zapraszam do spróbowania :) Nie będziecie zawiedzeni.
Poziom ostrości możecie zwiększać lub zmiejszać. To zależy kto ile może wytrzymać 😁
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 0,5kg mięsa wołowego (ja użyłam z zawartością 5% tłuszczu)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400g pomidorów krojonych w puszce
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- papryczka chili
- łyżka papryki słodkiej
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki kminku całego (lub mielonego)*
- sól
- pieprz
- 3 kosteczki czekolady gorzkiej
- natka pietruszki
- kwaśna śmietana
- pół łyżeczki chili w proszku
- pół łyżeczki tymianku
- oliwa z oliwek (olej też może być)
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni (woku) lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy mięso mielone i smażymy przez około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i papryczkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy paprykę słodką, chili w proszku, majeranek, tymianek, kminek. Jeśli używamy kminku całego ucieramy go w moździerzu.
Dodajemy pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Dusimy około 20 minut na wolnym ogniu.
Odsączamy kukurydzę i fasolę (dodatkowo ją płuczemy). Dodajemy do mięsa razem z czekoladą i dusimy jeszcze przez około 10 minut.
Posypujemy natką pietruszki i podajemy z ulubionymi dodatkami oraz kwaśną śmietaną.
*Jeśli chili con carne jest zbyt suche, podlewamy je wodą. Chociaż u mnie takiej potrzeby nie było.
*Dodanie kminku do potrawy spowoduje, że nasze "dolegliwości gazowe" nie będą nam doskwierać.
*Chili con carne możecie użyć jako np. nadzienia do tortilli lub wrapa :) A razem z ryżem zawinięte w tortillę stworzy burrito.
Smacznego (do)solonego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz