marca 09, 2017

A to klops!


Czas na pieczen wołową z warzywami. Niektórzy to nazywaja klopsem. Zwał jak zwał, to naprawdę było pyszne.



Poziom trudności: średnie

Składniki: 

Pieczeń:

  • 500g mięsa wołowego odtłuszczonego 
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 2 marchewki
  • 1 pasternak (lub korzeń pietruszki)
  • świeża bazylia
  • 3 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g masła
  • pietruszka nać 
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano
Sos pieczeniowy (angielski gravy):
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku 
  • 50g masła
  • tymianek
  • 750ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka sosu Worcestershire (można kupić w każdym większym markecie w PL)

Przygotowanie:

Cebulę z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki podsmażamy na maśle do momentu aż się zeszklą.
Pasternak (ew. pietruszkę),  marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.
Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, starte warzywa oraz pozostałe składniki oprócz białek.
Wszystko mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C z termoobiegiem.
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do mięsa. Bardzo delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Bardzo delikatnie :) Ubite białka sprawią, że mięso nie będzie suche.

Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy mięso i wstawiamy na 50 minut do piekarnika.



Po 40 minutach sprawdzamy mięso - jeśli ma dużo wody, to odlewamy. Czekamy kolejne 10 minut i wyjmujemy.

Kiedy mięso będzie się piekło przygotujmy sos.

Do rondelka wrzucamy masło, cebulę, czosnek i tymianek i podsmażamy do momentu aż zbrązowieją. Kolor sosu wzbogaca się dzięki temu. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy aż sos się zagęści.

Podajemy z kaszą jęczmienną perłową lub innymi ulubionymi dodatkami.

Jakie są Wasze ulubione dodatki do dań? Zainspirujcie mnie! :)

Smacznego (do)solonego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger