Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 330g mąki pszennej
- 2 łyżki cynamonu (możecie dodatkowo dodać również przyprawy do piernika)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżki sody oczyszczonej
- skórka z cytryny i pomarańczy *
- 250g cukru (ja użyłam drobnego do wypieków)*
- 4 jajka
- 250ml oleju
- 280g drobnej marchewki
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier.
W kolejnej misce ubijamy jajka wraz ze skórką cytryny i pomarańczy, na koniec dodając olej.
Ubite jajka dodajemy do suchych składników. Mieszamy.
Dodajemy startą na tarce o małych oczkach marchewkę i dobrze mieszamy z masą. Przed dodaniem należy odcisnąć wodę z marchewki. Dorzucamy ewentualne bakalie.
Formę smarujemy olejem i przelewamy do niej masę.
Pieczemy 65 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem lub 180 stopniach bez.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego (do)solonego!
*cytrynę i pomarańczę warto sparzyć we wrzątku, żeby pozbyć się możliwego wosku.
*zamiast zwykłego białego cukru możecie użyć cukru brązowego lub trzcinowego. Będzie bardziej fit :)
Przepyszne !! Myślałam że będzie smakować marchewką a tu nic takiego, naprawdę polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń