Tak naprawdę wszyscy wiedzą, że można go zrobić samemu, ale nikomu nie chce się, bo na półkach sklepowych jest mnóstwo wypróbowanych, gotowych produktów :)
Już kilka razy zdarzyło mi się zrobić domowy majonez, ale jakoś zawsze zapomniałam opublikować przepis na blogu.
W smaku jest oczywiście inny niż te gotowe ze sklepowej półki. Ale wiemy, że jest zrobiony ze sprawdzonych składników.
Święta się zbliżają, więc może wypróbujecie ten przepis i zrobicie sałatkę jarzynową z domowym majonezem :)
Składniki: (na słoiczek 200ml)
- 1 żółtko
- 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska, możecie użyć innej, wedle własnego uznania - no może oprócz francuskiej)
- 1-2 łyżki octu (winnego, spirytusowego - jaki macie pod ręką)
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
- 300ml oleju słonecznikowego
- łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Do szklanej miski wrzucamy żółtko, musztardę, ocet, sól, pieprz mielony. Na najniższych obrotach mieszamy wszystko mikserem (ewentualnie trzepaczką) dolewając w między czasie olej. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Można dodać więcej oleju, jeśli uznacie, że majonez jest za gęsty. Dla mnie jednak wyszedł idealny.
Tak przygotowany majonez przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki. Majonez może być przechowywany w lodówce przez kilka tygodni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz