października 31, 2017

Kurczak w sosie tex-mex z musem z karmelizowanej cebuli



Składniki: 

  • piersi z kurczaka - zależy na ile osób będziecie przygotowywać - u mnie były dwie
  • passata pomidorowa 300ml
  • 2 łyżki przyprawy tex-mex
  • 1 łyżeczka zmielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki cukru light muscovado (możecie zastąpić zwykłym brązowym cukrem)
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie: 

Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy sos sojowy, połowę przyprawy 
tex-mex i połowę zmielonej wędzonej papryki. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania musu z karmelizowanej cebuli.


Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na maśle. Następnie zasypujemy cukrem light muscovado, mieszamy i czekamy aż cukier roztopi się a cebula zacznie karmelizować i nabierać cudownego brązowego koloru. Kolejnym krokiem jest zblendowanie cebuli na gładką masę.


Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Dodajemy pozostałą przyprawę tex-mex, paprykę wędzoną, passatę pomidorową i mus z cebuli. Solimy do smaku. Smażymy do momentu, aż kurczak będzie miękki. 

Podajemy z ulubionymi dodatkami - ja użyłam ryżu. 

Mus z karmelizowanej cebuli z powodzeniem możecie wykorzystać jako sos do burgerów, kanapek i wszelkich dodatków jakie lubicie jeść. No może niekoniecznie do jajecznicy :) 

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger