Składniki:
- piersi z kurczaka - zależy na ile osób będziecie przygotowywać - u mnie były dwie
- passata pomidorowa 300ml
- 2 łyżki przyprawy tex-mex
- 1 łyżeczka zmielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki cukru light muscovado (możecie zastąpić zwykłym brązowym cukrem)
- szczypta soli
- łyżka masła
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy sos sojowy, połowę przyprawy
tex-mex i połowę zmielonej wędzonej papryki. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania musu z karmelizowanej cebuli.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na maśle. Następnie zasypujemy cukrem light muscovado, mieszamy i czekamy aż cukier roztopi się a cebula zacznie karmelizować i nabierać cudownego brązowego koloru. Kolejnym krokiem jest zblendowanie cebuli na gładką masę.
Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Dodajemy pozostałą przyprawę tex-mex, paprykę wędzoną, passatę pomidorową i mus z cebuli. Solimy do smaku. Smażymy do momentu, aż kurczak będzie miękki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - ja użyłam ryżu.
Mus z karmelizowanej cebuli z powodzeniem możecie wykorzystać jako sos do burgerów, kanapek i wszelkich dodatków jakie lubicie jeść. No może niekoniecznie do jajecznicy :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz