marca 04, 2017

Szybki sposób na pyszny obiad - Pesto Bazyliowe!



Niektórzy powiedzą - po co robić pesto, skoro możemy kupić w sklepie. Różnica polega na tym, że to własnej roboty ma niepowtarzalny smak i nie zawiera wszelakich dodatków konserwujących. Plus możemy zrobić takie ilości jakie tylko chcemy. W kilka minut.
Ja użyłam blendera do przygotowania pesto.
Według włoskiej tradycji najlepsze pesto powstaje, kiedy siekamy je ostrym nożem lub specjalnym narzędziem mezzaluna nożem o zaokrąglonym ostrzu i dwóch uchwytach.
Ja zwyczajnie jestem leniwa. Jeśli chcemy mieć wyczuwalne składniki, a nie chcemy papkowatej konsystencji możemy siekać.


Poziom trudności łatwe.

Składniki:
  • świeża bazylia ja wykorzystałam całą doniczkę (ok 50g)
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych (prażonych na patelni)
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny


Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Można je zastąpić innymi ziarnami pestkami dyni, słonecznikiem, orzechami nerkowca.
Wszystkie składniki wrzucamy do moździerza lub blendera i ucieramy na gładką masę, doprawiając na koniec solą i pieprzem.

Jeśli lubicie czosnek, to spokojnie możecie dodać więcej ząbków.
Parmezan można zastąpić innym twardym serem  np. grana padano.
Jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste  dodajcie więcej oliwy.
Tak przygotowane pesto przechowywać do miesiąca w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniczku.

Najlepiej smakuje z makaronem lub jako dodatek do grzanek, bagietek.

Smacznego (do)solonego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger