marca 24, 2017

Ravioli z płynnym żółtkiem.




Ravioli to nic innego jak włoskie pierożki. Przepisów na ciasto jest tyle, ile przepisów na nasze ciasto pierogowe. Tysiące o ile nie więcej.
Faszerować również można na wiele sposobów. Ja wybrałam trochę trudniejszy, bo kilka razy gdzieś z tym płynnym żółtkiem się spotkałam. Chciałam zobaczyć, czy naprawdę płynne wyjdzie.
Może się wydawać, że to trudne. Właśnie - tak się tylko wydaje. Najwięcej pracy jest w tym, żeby to żółtko jakoś w tym naszym pierożku umieścić. Trochę precyzji i na pewno wyjdzie.



Poziom trudności: średnie

Składniki: (na około 15 pierożków)

  • 250g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • żółtka do nadziewania

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko i dodajemy żółtka oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto na ravioli do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy partiami wodę.


Wyrobione ciasto bardzo cienko wałkujemy, wycinamy kółka lub prostokąty - ja miałam foremkę na kółka.
Na środek ciasta układamy bardzo delikatnie żółtko i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
Dociskamy bardzo delikatnie, tak żeby żółtko nie wypłynęło, sklejamy brzegi ciasta widelcem.



Wrzucamy pierożki ravioli na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty.

Podajemy z masłem szałwiowym - rozpuszczone masło z dodatkiem świeżej lub suszonej szałwii.

Gotowe!

Smacznego płynnego! :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger