Prosta potrawa, która może być zarówno daniem głównym jak i przystawką. Może zastąpić wszędobylskie ziemniaki :)
Poziom trudności: łatwe
Składniki: (na 8 placków)
- 3 średniej wielkości cukinie
- 90g mąki pszennej ( około 4 czubatych łyżek)
- sól
- pieprz
- 1 jajko
Sos czosnkowy:
- 1 ząbek czosnku
- garść koperku
- 150g jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Cukinię myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Czekamy około 5 minut aż puści wodę i odsączamy - odlewamy wodę, ja dodatkowo odsączam w dłoniach, mocno dociskając.
Dodajemy jajko, sól, pieprz i partiami mąkę. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Kiedy patelnia już będzie gorąca, wkładamy nasze placuszki formując je w dłoniach lub za pomocą większej łyżki.
Smażymy po około 4 minuty z każdej strony aż będą chrupiące i zwarte.
W międzyczasie jak nasze placuszki się smażą, przygotowujemy sos czosnkowy. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i odstawiamy, aż nam się "przegryzie".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz