marca 22, 2017

Chrupiące placuszki z cukinii.



Prosta potrawa, która może być zarówno daniem głównym jak i przystawką. Może zastąpić wszędobylskie ziemniaki :)



Poziom trudności: łatwe

Składniki: (na 8 placków)

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 90g mąki pszennej ( około 4 czubatych łyżek)
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko

Sos czosnkowy:
  • 1 ząbek czosnku
  • garść koperku
  • 150g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Cukinię myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Czekamy około 5 minut aż puści wodę i odsączamy - odlewamy wodę, ja dodatkowo odsączam w dłoniach, mocno dociskając. 

Dodajemy jajko, sól, pieprz i partiami mąkę. Mieszamy. 


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Kiedy patelnia już będzie gorąca, wkładamy nasze placuszki formując je w dłoniach lub za pomocą większej łyżki. 

Smażymy po około 4 minuty z każdej strony aż będą chrupiące i zwarte. 

W międzyczasie jak nasze placuszki się smażą, przygotowujemy sos czosnkowy. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i odstawiamy, aż nam się "przegryzie".



Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger