lutego 28, 2017

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym oraz karmelizowanymi jabłkami na puree z pasternaku.



Poziom trudności: średnie

Przygotowanie kaczki chodziło mi po głowie od jakiegoś czasu.
Szczerze, to obawiałam się tej kaczuszki. We wszystkich programach kulinarnych, których jestem fanatyczką – straszyli uczestników, jaka to kaczka zła i trudna.
Przez przypadek natknęłam się na kaczkę na zakupach i stwierdziłam, że chyba nadszedł ten czas. Nawet, jeśli przyrządziłabym ją w formie zeschniętej, starej podeszwy – to jednak podjęłam się.
Był to mój pierwszy raz z tego rodzaju mięsem. Nigdy nie jadłam. Trudno uwierzyć, prawda? J

Nie obawiajcie się – to nic trudnego! Soczyste mięso, chrupiąca skórka, aksamitny sos i niecodzienne puree sprawią, że tak przygotowany obiad stanie się iście królewski.



Składniki:

Kaczka: 

  •   Pierś z kaczki
  •  Sól, pieprz ( z solą jak wiecie, nie przesadzam, jeśli ja dam szczyptę, to Wy dajcie dwie 😏)
Sos:
  • 2 kwaśne jabłka
  • sól
  • pieprz
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • łyżka masła
  • 1-2 łyżki miodu lipowego*
  • gałązka rozmarynu
Puree:
  • około 400g pasternaku
  • mleko
  • sól, pieprz, garść tymianku

Przygotowanie: 

Kaczka

Pierś z kaczki dokładnie płuczemy i osuszamy. Następnie ostrym nożem nacinamy skórę tak, aby powstała krateczka. Należy jednak przy tym uważać, aby nie przeciąć skóry. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pierś układamy na zimną patelnię skórą do dołu i smażymy przez około 8 minut (do momentu aż tłuszcz się wytopi i skóra przyrumieni) na dużym ogniu (ja mam w swojej kuchni palniki z ustawianiem ognia od 1 do 10 – użyłam 7, a więc więcej niż umiarkowany). 
Przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut.  
Pierś z kaczki przekładamy na blaszkę (naczynie żaroodporne oczywiście też może być) i zapiekamy w piekarniku około 8 minut w temperaturze 180 °C.
Kaczkę wyciągamy z piekarnika, owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na około 10 minut.
Kroimy w plastry i podajemy z przygotowanym sosem oraz puree.

Sos

Na patelnię, na której smażyła się kaczka wrzucamy masło. Dodajemy sok z pomarańczy, miód oraz rozmaryn i deglasujemy* do momentu aż masło się roztopi. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka i smażymy aż sos nam się zagęści. Jabłka nie powinny się rozpadać, ale też nie mogą być twarde w momencie zdjęcia sosu z palnika.

Puree

Pasternak obieramy i kroimy na małe kawałki (tak jak ziemniaki do zupy).
Do garnka wlewamy troszkę wody oraz mleko. Woda spowoduje, że mleko nie będzie się przypalać. Wrzucamy pasternak, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotujemy do miękkości – zwykle to około 15 minut.

Mamy wszystko gotowe, a więc układamy na talerzu i bon appetite!

*nie używajmy do tego sosu miodu gryczanego – jest gorzki

*deglasowanie – polega na wlaniu płynu na patelnie, na której pozostał tłuszcz i połączeniu tłuszczu z tym płynem, co nadaje sosowi lepszy smak.


Czekam na Wasze opinie oraz komentarze J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger