lutego 28, 2017

Beza Pavlova - kalorii nie liczymy.



Beza Pavlova uważana jest przez wielu za królową deserów. Nazwę swą zawdzięcza rosyjskiej primabalerinie Annie Pawłowej. 
Stworzył go australijski szef kuchni w latach 20-tych ubiegłego wieku na cześć jej pobytu w Australii.
Do autorstwa tego przepisu zgłasza również prawo Nowa Zelandia, gdzie Pawłowa przebywała na tournee w 1926 roku.
Dla mnie to bez znaczenia - każdemu krajowi z osobna serdecznie dziękuję - nic bardziej słodkiego w życiu chyba nie jadłam.

Sama beza jest bardzo prosta do zrobienia. Najdłużej zajmuje samo "suszenie" jej.


Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 6 białek
  • 300g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu jabłkowego (można użyć octu winnego lub soku z cytryny)
  • szczypta soli
  • 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% (ważne, aby nadawała się do ubijania)
  • owoce - ja akurat użyłam truskawek i borówek - tutaj dowolność w szerokim znaczeniu tego słowa
W misce ubijamy mikserem białka z dodatkiem soli. Stopniowo, po łyżce dodajemy cukier, cały czas ubijając aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Dodać ocet. Na koniec dodajemy przesianą skrobię i delikatnie szpatułką mieszamy.

Na blaszkę do pieczenia (taką z piekarnika) nałożyć papier do pieczenia  a następnie odrysować ołówkiem lub długopisem tortownicę* (rysujemy koło). Dzięki temu mamy "zarys" szerokości naszej bezy. 

Jak juz mamy odrysowany kształt, to staramy się szpatułką nałożyć beze wzdłuż krawędzi naszego okręgu ruchem ku górze, aby powstało coś a la kopiec.

Pamiętajmy, ze beza trochę wyrośnie, więc nie nakładajmy tak szeroko, żeby nie "wyszła" poza krawędzie blachy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC z termoobiegiem - po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec przez następne 1,5 godziny.


Możemy przykryć bezę po tych 5 minutach folią aluminiową (ja zawsze ją kładę na półkę wyżej) tak aby za mocno nie ściemniała (beza ciemnieje ze względu na działanie temperatury na cukier).

Bezę wystudzamy. Nakładamy na nią ubitą śmietanę i dekorujemy dowolnymi owocami.

Bezę możemy przygotować na różne sposoby jeśli chodzi o kształt - możemy zrobić np. dwie bardziej płaskie i między nie włożyć krem - wyjdzie imponująco wyglądający piętrowy tort bezowy.

*Do bezy użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 23cm.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Mania Nie Dosala , Blogger